Mand dømt for seksuelle overgreb på sin datter og barnebarn

Onsdag er en 61-årig mand dømt 5,5 års fængsel i en sag om en lang række seksuelle overgreb mod sin datter i perioden 1998 til 2007 og mod sit barnebarn i oktober sidste år.

En 61-årig mand fra Nyborg er ved Retten i Svendborg onsdag blevet idømt fem år og seks måneders fængsel for seksuelle overgreb på sin datter og sit barnebarn.

Overgrebene mod datteren, der i dag er voksen, foregik i hjemmet i perioden 1998 til 2007, da hun var mellem 6 og 14 år, mens barnebarnet er blevet udsat for berøringer en enkelt gang tilbage i oktober sidste år.

Datteren har manden i gennemsnit forgrebet sig på en gang om ugen i den ni år lange periode, som gik fra berøringer af datterens kønsdele til fuldbyrdet samleje i løbet af årene.

- Jeg er tilfreds med, at han har erkendt, men jeg er utrolig glad for, at det er de forurettedes forklaringer, der lægges vægt på i dommen. Det er er meget afgørende, at man tror på dem, når der er nogen, der står frem, uanset hvor længe siden det er, siger anklager ved Fyns Politi Maria Fanø-Fredeløkke.

Hårdere straf efter 2002

Den 61-årige mand og hans hustru passede det seksårige barnebarn i oktober 2021, hvor der er sket beføling inden for underbukserne. 

- Barnet fortæller sin mor om det, som har al grund til at tro på det med sin egen baggrund, fortæller Maria Fanø-Fredeløkke.

I 2002 skete der en strafskærpelse af seksuelle overgreb mod børn, og det giver i dag en hårdere straf end før skærpelsen. Før 2002 havde dommen lydt på mellem tre og fire år, mens den slags overgreb i dag ligger på fem til syv år. Fordi flere af overgrebene mod datteren er foregået før skærpelsen endte dommen på fem et halvt år.

Udover fængselsdommen er den 61-årige mand idømt boligforbud og besøgsforbud, hvilket betyder, at han ikke må bo med børn eller få børn på besøg i hjemmet uden andre voksne til stede, når han kommer ud af fængslet.

Bange for fristelsen

I retsagen forklarede den dømte, at han i omgangen med sine børnebørn har været opmærksom på, at han ikke satte sig selv i situationer, hvor han kunne blive fristet. Men det gik så galt den morgen i oktober.

- Jeg håber, han får den hjælp, der skal til, for at han kan styre impulsen. For skadevirkningen på børnene er for stor en risiko, som vi ikke har råd til at løbe, siger anklageren.

Der er ifølge anklageren ikke noget, der tyder på, at hustruen har vidst noget om overgrebene på hverken datter eller barnebarn, og den 61-årige har hverken været anmeldt eller straffet før.

Manden meldte sig selv til politiet efter episoden i oktober efter pres fra datteren og erkender en stor del af overgrebene.

- Han er godt klar over, at det er forkert og frygteligt. Men han forgreb sig på barnebarnet, mens der var andre til stede i huset, hvilket må vidne om, at han er vant til at tage risikoen og tidligere ikke er blevet opdaget, siger Maria Fanø-Fredeløkke

Den 61-årige modtog dommen og sidder nu varetægtsfængslet.