I det fynske folks tjeneste

Massiv opbakning fra fynske folkevalgte til stort slotsprojekt

De fynskvalgte medlemmer af Folketinget danner nu fælles front om at få et kæmpe byggeprojekt på Nyborg Slot realiseret. Kulturministeren har bedt om en redegørelse.

De fynskvalgte folketingspolitkere er enige om, at projektet på Nyborg Slot skal reddes. Foto: Østfyns Museer

Der er bred enighed blandt de fynskvalgte folketingsmedlemmer.  På tværs af partibogstaver bakker politikerne nu op om kritikken af Miljø- og fødevareklagenævnets afgørelse i sagen om Nyborg Slot. 

- Jeg tror, at der er mange, der er forbløffede over sagen, siger Mai Mercado, der er folketingsmedlem for Konservative.

Det undrer mig, at der sidder folk på Frederiksberg og i København og skal bestemme, hvordan man laver historieformidling og turismestrategi på Fyn

Bjørn Brandenborg, Folketingsmedlem (S)

Sagen drejer som et kæmpe byggeprojekt, der skulle nyfortolke og genskabe Nyborg Slot som det firefløjede fæstningsværk, det var i middelalderen.

Her skulle der opføres en ny nordfløj, som blandt andet skulle give handicappede mulighed for at besøge slottet, men på grund af klager om ny bebyggelse på et fortidsminde, er det efter Miljø- og fødevareklagenævnets afgørelse ikke muligt at realisere projektet. 

Læs også Slotsprojekt i ruiner: Afgørelse om Nyborg Slot giver medhold til klagere

Planerne om byggeriet på Nyborg Slot har været i gang ti år, og det er da også en af grundene til, at afgørelsen nu møder kritik. 

- Det undrer mig, at et forløb kan køre så længe, og man så sent finder ud af, at man ikke kan give lov til det alligevel, lyder det fra Jens Henrik Thulesen Dahl (DF). 

Smalt flertal

Projektet har også allerede tidligere fået opbakning af kulturministeren, men et snævert flertal på 4-3 i Miljø- og fødevareklagenævnet var altså umiddelbart nok til i første omgang at sætte en stopper for byggeplanerne.

Bjørn Brandenbrog (S) mener, at det er en fadæse, at Kulturstyrelsens afgørelse er blevet underkendt. 

- Det undrer mig, at der sidder folk på Frederiksberg og i København og skal bestemme, hvordan man laver historieformidling og turismestrategi på Fyn, siger den socialdemokratiske folketingspolitiker. 

Den holdning deler man i Venstre, hvor man også gerne havde set en gennemførelse af projektet.

- Det er et supergodt projekt, som vil være en kæmpe turistmagnet. Så synes jeg, at det er rigtig ærgerligt, at de når så langt, og så bliver det hældt ned af brættet med en enkelt stemme, siger Jane Heitmann (V)

Det siger de fynske MF'ere om sagen

Victoria Velasquez (EL): Jeg deler intentionen om, at flere skal drages af Nyborg og ikke mindst slottet. Ligeledes ønsket om, at slottet kan danne en dialog mellem fortiden, nutiden og fremtiden. Det skal dog ikke ske på bekostning af vores kulturhistorie, hvortil det endelige resultat desværre har gjort, at der er blevet givet medhold til de relevante klager.

 

Karsten Hønge (SF): Jeg blev vældig overrasket. Hvordan kan det komme så langt, inden nogen tager stilling? Det jeg mest er fyldt af overraskelse over er, at der kan være så forskellige vurderinger. 

 

Trine Bramsen (S): Vil ikke udtale sig om sagen, det det er en klagenævnssag under et andet ressort

 

Jan Johansen (S): Det var ikke sådan, at vi politikere havde tænkt det, da lovgivningen blev lavet. Hvis det her ikke kan finde et normalt leje, så må vi lave lovgivningen om. Der er ingen, der vil ødelægge kulturarven, men bevare den og se den med nye briller. 

 

Bjørn Brandenborg (S): Det er en fadæse at kulturstyrelsens afgørelse er blevet underkendt. Når man ser på, hvem der har truffet afgørelsesn, så undrer det mig, at der sidder folk på Frederiksberg og i København og skal bestemme, hvordan man laver historieformidling og turismestrategi på Fyn. 

 

Rasmus Helveg Petersen (RV): Jeg håbede, at projektet blev til noget. Det virkede som et godt projekt. Man kan være for konservativ i sin kulturbevarelse. 

 

Mai Mercado (K): Jeg tror, at der er mange, der er forbløffede over sagen. Jeg synes som udenforstående, at det er noget rod. Processen er uskøn og det kan ikke være rigtigt, at man bliver holdt hen i så lang tid. 

 

Jane Heitmann (V): Det er helt vildt. Det er et supergodt projekt, som vil være en kæmpe turistmagnet. Så synes jeg, at det er rigtig ærgerligt, at de når så langt og så bliver det hældt ned af brættet med en enkelt stemme.

 

Erling Bonnesen (V): Jeg er lodret uening med Miljøklagenævnet. Det projekt på Nyborg Slot skal bare gennemføres. Det er katastrofalt med den beslutning, der er blevet truffet. 

 

Lars Christian Lilleholt (V): Umiddelbart ligger det helt på månen, at man skal sidde i Købnehavn og afgøre det. Hvis det her skulle have været stoppet, skulle det være stoppet for længe, længe siden. Det er at drive en kommune rundt i manegen.

 

Marlene Ambo-Rasmussen (V):  Sagen er på mange måder meget uheldig og uforståelig. Hele afgørelsen hviler på nogle klager som ikke giver nogen mening. Det er så vigtigt at ”vores fremtid forstår vores fortid” og uden disse fantastiske historiske bygninger bliver det svært at fortælle historien til vores børn og efterkommere.

 

Alex Ahrendtsen (DF): Såvidt jeg kan forstå, så kommer Nyborg Kommune i foretræde i Folketingets Kulturudvalg, og så kan udvalget bede ministeren om at kigge på sagen. Det vigtige for mig er, at vi får en enstrenget behandling. I dag er Kulturstyrelsen langt mere venlig overfor statens ejendom. Den forskelsbehandling går ikke.

 

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF): Det undrer mig, at et forløb kan køre så længe, og man så sent finder ud af, at man ikke kan give lov til det alligevel. Det er et fantastsik projekt og ide, at få det aktiveret til at blive et aktiv for Nyborg og Fyn. Man burde kunne sætte sig ned om et bord og finde en løsning.

Se mere

Lovgivningen skal ændres

Jane Heitmann har tidligere udtalt, at hun håbede, at Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), ville søge foretræde og rejse sagen for Folketingets Kulturudvalg, og det har borgmesteren nu valgt at gøre. 

Læs også Nyborg Slot: Borgmester vil have foretræde for kulturudvalget

Den beslutning møder opbakning blandt de fynske folketingsmedlemmer, men det er ikke nok, mener flere af politikerne. 

- Hvis det her ikke kan finde et normalt leje, så må vi lave lovgivningen om, siger Jan Johansen (S). 

Venstres folketingsmedlem Erling Bonnesen mener også, at en lovændring kan være en mulig løsning.

- Jeg er med på, at Miljøklagenævnet har sat en kæp i hjulet på projektet. Men jeg giver ikke op. Vi tager fat i kulturministeren. Der er to veje. Den ene er, at man kan lave en anlægningslov, som tillader det. Der kan også være den vej, at man skal have ændret på museumslovgivningen, lyder det fra Erling Bonnesen. 

Kulturminister går ind i sagen

De fynske folketingspolitikere får opbakning fra kulturminister Joy Mogensen (S), der nu vil have en redegørelse for at finde ud af, hvordan man alligevel kan komme videre med projektet.

Læs også Nu går kulturministeren ind i sagen om historisk projekt på Nyborg Slot

Ministeren tilføjer, at hun vil gå så langt, at hun vil se på, om museumsloven skal ændres.

- Det kan godt være, at det er nødvendigt, men nu vil jeg afvente redegørelsen først med henblik på at se, hvordan vi kan få Nyborg Slot tilbage på sporet, fordi det vil være en gevinst for formidlingen af Danmarkshistorien og selvfølgelig også lokalsamfundet, siger Joy Mogensen til TV 2 Fyn.

Hvad skal der ske nu ifølge de fynske MF'ere

Victoria Velasquez (EL): Grundlæggende er det godt, at der kan dispenseres for de udmærkede fredningsregler, men også at der kan klages, hvis man finder beslutningerne dårlige og vi bakker op om nævnets beslutning. Ønskescenariet ville nu være at de mange kræfter og penge, der er rejst finder vej til en mulighed, der kan imødekomme kritikken i klagerne.

 

Karsten Hønge (SF): Jeg har ikke noget bud på, hvad der skal ske nu

 

Bjørn Brandenborg (S): Man skal undersøge alle de muligheder der er. Afgørelsen kan ikke påklages, men man bliver nødt til at undersøge, hvad man kan gøre. Jeg synes, at projektet burde gennemføres. Det betyder rigtig meget for den strategi, der er lavet for at udvikle området for turisme. 

 

Rasmus Helveg Petersen (RV): Om det er noget, der kan gøres noget ved, kan jeg være i tvivl om, når der er truffet en afgørelse. Jeg vil gerne være med til at lave en justering af museumsloven. 

 

Mai Mercado (K): Jeg synes, at det giver god mening at få en redegørelse. Selvom det kan synes svært, så skal der findes løsninger og jeg tror, at løsningen er at gentænke formidlingen af Nyborg Slot på en ny måde.

 

Jane Heitmann (V): Der er et behov for at se på, om lovgivningen er skruet sammen på den rigtige måde. Er det rimeligt, at en enkelt stemme kan hælde det hele af brættet?

 

Erling Bonnesen (V): Jeg er med på, at Miljøklagenævnet har sat en kæp i hjulet på projektet. Men jeg giver ikke op. Vi tager fat i kulturministeren. Der er to veje. Den ene er, at man kan lave en anlægningslov, som tillader det. Der kan også være den vej, at man skal have ændret på museumslovgivningen.

 

Lars Christian Lilleholt (V): Ministeren må ind på banen og hjælpe Nyborg Kommune med at finde en løsning. Det er jo en kæmpe attraktion for Nyborg og med de planer, der har været. Det er absolut en overvejelse, om man kan justere på, hvilke sager Miljøklagenævnet skal ind over. 

 

Marlene Ambo-Rasmussen (V): Efter Venstre kom på banen med ønsket om en redegørelse har ministeren lyttet til det og den ser jeg frem til at læse. Så må vi se dels hvad der skal ske fremadrettet, for at lignede sager ikke opstår igen og dels hvordan vi løser sagen omkring Nyborg slot.

 

Alex Ahrendtsen (DF): Vi bliver nødt til at få en enstrenget praksis i Kulturstyrelsen, så de samme

regler gælder på alle.

 

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF): Jeg håber, at vi kan lægge et politisk pres, så der bliver fundet en pragmatisk løsning. Juraen kan ikke være helt klar, når man ser to landsdommere stemme for hver sin afgørelse.

Se mere

Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs, får formentlig foretræde for Folketingets Kulturudvalg onsdag den 13. januar.

Miljø- og fødevareklagenævnet har ikke kommenteret på sagen.