Miljøminister venter ankomst af giftskib

Skib med miljøgiften HCB kommer fra Australien, men beredskabsplanen skal være på plads, lover miljøministeren.

Kommunekemi i Nyborg skal som planlagt modtage og behandle en af verdens farligste miljøgifte HCB, når et skib lastet med 6100 ton miljøgift til januar ankommer fra Australien. Men beredskabsplanen skal være på plads, før det giftige affald ankommer.

Det siger miljøminister Karen Ellemann (V) onsdag morgen i et samråd om sagen i Folketingets miljøudvalg.

Hun understreger, at der findes en generel beredskabsplan for en brand på Kommunekemi. Alligevel har hun bedt beredskabschefen i Nyborg garantere, at der ikke hersker tvivl, efter DR Nyheder tirsdag aften oplyste, at der ikke er nogen beredskabsplan for HCB-giften.

- Der skal ikke opstå tvivl om, hvorvidt både beredskabet og i det hele taget kompetencen til at destruere denne gift skal være i orden, siger Karen Ellemann.

Kommunekemi destruerer årligt 200.000 ton giftigt affald. Alligevel eksporterer Danmark tre gange så meget giftigt affald, som vi importerer. Det gælder affald fra Stålvalseværket i Frederiksværk og Kjærgaard klitplantage, oplyser Karen Ellemann.

Hun understreger, at skibet, som transporterer det giftige affald, er dobbeltskroget, og den 15. oktober blev erklæret "tip-top" ved et uafhængigt skibstilsyn. Skibet kan anlægge i Nyborg. Det dirigeres ikke videre til Århus, så affaldet skal transporteres ad danske veje, påpeger miljøministeren.

- Stop nu bare den transport, lyder det fra Socialdemokraternes miljøordfører Mette Gjerskov.

Hun henviser til, at alle containere ikke har udstyr, så de kan spores individuelt, hvis skibet forliser.

Kommunekemi har ifølge miljøministeren stor erfaring i at destruere den klorholdige miljøgift PCB, der minder om HCB. I 2007 destruerede virksomheden 344 kilo HCB fra fyrværkeri, forklarer Karen Ellemann.

Professor i miljøret Peter Pagh fra Københavns Universitet efterlyser en afklaring af sagen.

- Det er vigtigt, at befolkningen ved, hvordan de skal forholde sig, hvis det værst tænkelige skulle ske, og vi mangler også en risikovurdering i denne sag, sagde han tirsdag til DR Nyheder.

Oversigt

    Oversigt