Millionprojekt på Nyborg Slot støttes af samtlige fynske borgmestre

Samtlige fynske borgmestre støtter Nyborg Slot, der torsdag måtte standse et 350 millioner kroner dyrt renoveringsprojekt, da Miljø- og Fødevareklagenævnet gav klagere medhold.

Mandag har samtlige ti fynske borgmestre på tværs af partibogstaver valgt offentligt at bakke op om Nyborg Slot, der torsdag måtte indstille et ti år gammel renoveringsprojekt.

Miljø- og Fødevareklagenævnet besluttede torsdag at give medhold til klagerne, der kæmpede mod, at Nyborg Slot kunne bygge nyt på fredede bygninger. Beslutningen blev afgjort med fire ud af syv stemmer.

Afgørelsen betyder, at det planlagte byggeprojekt til cirka 350 millioner kroner, der skulle nyfortolke og genskabe Nyborg Slot som det firefløjede fæstningsværk, det var i middelalderen, ikke kan realiseres.

- At et snævert flertal på 4-3 i Miljø- og Fødevareklagenævnet kan lægge et projekt, der nu har været i gang i ti år med opbakning fra skiftende kulturministre, finansudvalg, staten, eksterne aktører og kommune ned, virker helt ude af proportioner, skriver de ti fynske kommuner i pressemeddelelsen.

Chokeret borgmester

Museumsdirektør Erland Porsmose fra Østfyns Museer kalder det “et stort slag” for Nyborg Slot. 

- Ærlig talt er det chokerende for os på museet og for byen, at det kunne gå så galt, at vi fik et afslag på projektet, siger Erland Porsmose til TV 2 Fyn. 

- Det havde jeg simpelthen ikke set komme. 

Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), er ligesom museumsdirektøren overrasket over afgørelsen.

- Det er et slag for Nyborg, og det betyder noget for Danmark. Vi har arbejdet med det her i ti år. Det er chokerende og simpelthen ikke rimeligt, siger borgmesteren.

Brevet fra de fynske borgmestre