Mandag har samtlige ti fynske borgmestre på tværs af partibogstaver valgt offentligt at bakke op om Nyborg Slot, der torsdag måtte indstille et ti år gammel renoveringsprojekt.
Miljø- og Fødevareklagenævnet besluttede torsdag at give medhold til klagerne, der kæmpede mod, at Nyborg Slot kunne bygge nyt på fredede bygninger. Beslutningen blev afgjort med fire ud af syv stemmer.
Afgørelsen betyder, at det planlagte byggeprojekt til cirka 350 millioner kroner, der skulle nyfortolke og genskabe Nyborg Slot som det firefløjede fæstningsværk, det var i middelalderen, ikke kan realiseres.
- At et snævert flertal på 4-3 i Miljø- og Fødevareklagenævnet kan lægge et projekt, der nu har været i gang i ti år med opbakning fra skiftende kulturministre, finansudvalg, staten, eksterne aktører og kommune ned, virker helt ude af proportioner, skriver de ti fynske kommuner i pressemeddelelsen.
Chokeret borgmester
Museumsdirektør Erland Porsmose fra Østfyns Museer kalder det “et stort slag” for Nyborg Slot.
- Ærlig talt er det chokerende for os på museet og for byen, at det kunne gå så galt, at vi fik et afslag på projektet, siger Erland Porsmose til TV 2 Fyn.
- Det havde jeg simpelthen ikke set komme.
Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), er ligesom museumsdirektøren overrasket over afgørelsen.
- Det er et slag for Nyborg, og det betyder noget for Danmark. Vi har arbejdet med det her i ti år. Det er chokerende og simpelthen ikke rimeligt, siger borgmesteren.
Brevet fra de fynske borgmestre
Fynske Borgmestre bakker om Nyborg Slot
Det chok, der lagde sig hen over Nyborg i forbindelse med Miljø- og Fødevareklagenævnets snævre afgørelse i forhold til Nyborg Slot, deles også blandt de Fynske borgmestre.
For Fyn er afgørelsen meget trist set i forhold den samlede indsats vi har omkring fortællingen om Fyn, herunder de kulturarvsfyrtårne der er i det fynske. Dette har enorm betydning for turismen på Fyn, samt de muligheder det giver for en lang række lokale aktører fra spisesteder, overnatningssteder m.m.
Samtidigt rejser dette en stor bekymring for, om vi fremadrettet med baggrund i afgørelsen, vil risikere svigtende opbakning til andre store projekter. Flertallets (smalle) afgørelse funderes blandt andet, i at man - såfremt man havde støttet tilladelsen på Nyborg Slot - vil kunne skabe præcedens andre steder. Det vil, såfremt dette bliver den fremadrettede tilgang, kunne betyde at nye projekter ikke vil kunne lade sig gøre.
At et snævert flertal på 4-3 i Miljø- og Fødevareklagenævnet kan lægge et projekt, der nu har været i gang i 10 år(!) med opbakning fra skiftende kulturministre, finansudvalg, staten, eksterne aktører og kommune ned, virker helt ude af proportioner. Og ikke mindst rejser det spørgsmålet om hensigten i lovgivningen er tilgodeset.
Det skal understreges, at der er en klar forståelse for, at man ikke skal kunne “ødelægge” fortidsminder. Respekten for fortidsminderne skal forenes med formidlingen af historien. Det er netop det 10 års arbejde har skabt baggrunden for på Nyborg Slot og som har kunnet lade sig gøre på eksempelvis Koldinghus, i Tønder, i Jelling og Vordingborg.
Derfor bakker vi op om, at der på Christiansborg bliver set på lovgivningen.
Kasper Ejsing Olesen
Borgmester Kerteminde Kommune
Søren Steen Andersen
Borgmester Assens Kommune
Bo Hansen
Borgmester Svendborg Kommune
Morten Andersen
Borgmester Nordfyns Kommune
Tonny Hansen
Borgmester Langeland Kommune
Peter Rahbæk Juel
Borgmester Odense Kommune
Hans Stavnsager
Borgmester Faaborg-Midtfyn Kommune
Johannes Lundsfryd
Borgmester Middelfart Kommune
Ole Wej Petersen
Borgmester Ærø Kommune
Kenneth Muhs
Borgmester Nyborg Kommune