Ny forskning: Forhøjet risiko for alvorlig sygdom, hvis du er fra denne fynske by

Risikoen for at udvikle sclerose afhænger af, hvor man er født eller opvokset. Personer i og omkring Nyborg er særligt udsatte.

Ny forskning viser, at risikoen for at udvilke sclerose afhænger af, hvor man er fra i landet.

Er man født eller opvokset i eller omkring Nyborg samt en række byer især i Jylland, har man større risiko for at udvikle sclerose. 

Det er Statens Institut for Folkesundhed, der står bag kortlægningen. Formålet har været at afprøve en teori om, at det især er i barndommen eller ungdommen, at man eksponeres for noget, som øger risikoen for senere i livet at få sclerose. 

Fakta:

18 procent større risiko

- Vores kort viser, at der er en markant større risiko for at udvikle sclerose, hvis man er født eller opvokset i visse områder i Danmark. I disse områder er der i gennemsnit 18 procent større risiko for at få sclerose sammenlignet med andre steder i landet. Vi kan ikke sige, hvad det skyldes, men vores undersøgelser tyder på, at der kunne være noget i nærmiljøet. Det kunne for eksempel være livsstil, forurening eller drikkevandets kvalitet, siger Kristine Bihrmann, postdoc på Statens Institut for Folkesundhed. 

Kort 1 viser, at man har øget risiko for sclerose, hvis man er født i de røde områder, og lavere risiko, hvis man er født i de grønne.

Artiklen fortsætter efter artiklen

 
 
Foto: Statens Institut for Folkesundhed

Kort 2 viser forskellen i risikoen i forhold til, hvor man boede som 15-årig. Det vil sige, at man har øget risiko for sclerose, hvis man boede i de røde områder som 15-årig, og lavere risiko, hvis man boede i grønne områder som 15-årig.

-  Arvelighed har også en indflydelse på, hvor udsat man er, men det har vi ikke taget højde for, i vores undersøgelse, siger Kristine Bihrmann.

Kortlægningen viser at scleroseramte især er født eller opvokset i eller omkring Aarhus, Randers, Nyborg, Esbjerg og Thyholm.