Ny lov forsinket: Nyborg Slot lukket i flere år

Nyborg Slot-projektet er sat i stå. En revision af museumsloven har forsinket genåbningen af slottet.

Det skulle have været en stor festdag i Nyborg med fokus på Nyborgs Slots enestående rolle i dansk middelalderhistorie, men sådan blev det ikke.

 - Det er fuldstændig urimeligt, siger Erland Porsmose, der er muserumsdirektør hos Østfyns Museer.

En revision af museumsloven, der kan få Nyborg Slots 340 millioner kroner dyre projekt i gang igen, er blevet forsinket. Planen var at indgangen til slottet skulle gå igennem den nye udstillingsbygning, men byggeprojektet er blevet stoppet.

Derfor er Nyborg Slot lukket.

Lange udsigter til en åbning

Og sådan vil det formentlig være de næste fire år, forudser museumsinspektør Erland Porsmose.

- Hvis alt pludseligt flaskede sig efter at lovrevisionen kom igennem, som man regner med, at den gør, og alt andet, der nu skal til, så er et realistisk bud på en åbning nærmere 2025 end 2024.

Et hurtigtarbejdende udvalg skulle inden 1. oktober være kommet med et nyt forslag til en ny museumslov til Kulturministeren, så byggeriet kunne genoptages. Men udvalget er ikke blevet færdigt. 

- Det er næsten utåleligt at tænke på, at byggepladen er ryddet om en måned. Der ligger fine sale med gulve, hvor alt er sat nydeligt i stand, fortæller Erland Porsmose.

Nyborg Slot var engang hjemsted for Middelalderens parlament, og har en særlig historisk betydning ifølge Erland Porsmose.

- Der er ufattelig mange stor begivenheder i Danmarkshistorien, der er knyttet til lige de rum som Danehoffet har mødtes i, og som ved et mirakel er blevet bevaret til i dag, fortæller han.

Men der skal mere end et mirakel til at få åbnet slottet og færdiggjort slotsprojektet.

- Vi får ingen tilladelse til at bruge slottet, før det er i orden med flugtveje, adgangsforhold, brandsikring og så videre. Og det er jo det, der skal løses med den nye del af projektet, så der er lange udsigter til en genåbning, fortæller den frustrerede museumsdirektør.