I det fynske folks tjeneste

Nyborg Kommune betaler gælden ud

Fra at være en af landets mest forgældede kommuner går Nyborg til at være en af dem, der skylder mindst.

Kenneth Muhs står efter det ekstraordinære afdrag i spidsen for en gældfri kommune. Foto: Morten Rode, Fyens Stiftstidende

Nyborg Kommune har besluttet at hugge en ekstra stor bid af gælden, og efter den øvelse vil kommunen teknisk set være gældfri. Det ekstraordinære afdrag bliver på 110 millioner kroner.

- Det glæder mig meget, at alle byrådets partier står bag beslutningen. At vi i dag kan beslutte at afvikle gælden i Nyborg Kommune, sker netop på baggrund af et godt samarbejde gennem en lang årrække. Beslutningen er ligeledes en naturlig forlængelse af seneste budgetforlig, hvor alle partier står bag, udtaler borgmester Kenneth Muhs.

Beslutningen, der blev truffet i går på et ekstraordinært økonomiudvalgsmøde, betyder, at der spares et beløb svarende til syv millioner kroner årligt eller 28 millioner kroner frem til 2020. Besparelsen indarbejdes i stedet i budgettet.

- Det er en stor dag for Nyborg Kommune. Igennem en årrække er der blevet arbejdet målrettet på at vende økonomien, herunder ikke mindst tidligere tiders gældsætning. Med beslutningen i dag konsoliderer vi kommunens økonomi og udbygger vores mulighed for at fastholde et højt serviceniveau og dermed tage hånd om de borgernære velfærdsopgaver i fremtiden, udtaler borgmester Kenneth Muhs.

Nyborg Kommune har gennem en lang årrække arbejdet målrettet på at nedbringe kommunens gæld. Kommunen havde i 2000 en relativ stor gæld pr. indbygger og var med en placering som nr. 93 ud af landets 98 kommuner en af de mest forgældede kommuner i landet. Ved udgangen af 2015 var Nyborg Kommune rykket op som nr. 3 på denne liste og lå dermed som en af de kommuner med den laveste gæld pr. indbygger.

Den ekstraordinære gældsafvikling i 2016 vil betyde, at Nyborg Kommunes samlede gæld bliver reduceret til cirka 20,7 millioner kroner ved udgangen af 2020, hvilket svarer til 643 kroner pr. indbygger. Det er nu kun Tårnby Kommune, der har en lavere gæld pr. indbygger.