Nyborg-rektor får særlig pris: - Det burde ikke være nødvendigt

Nyborg-rektoren Henrik Stokholm har taget kampen op for sine elever, og derfor har Rådet for Menneskerettigheder udvalgt ham som prisvinder blandt flere kandidater.

Rektor på Nyborg Gymnasium, Henrik Stokholm, har flere gange meldt sig på banen i den offentlige debat. Her har han blandt andet kæmpet for udviste elevers rettigheder, og det høster nu anerkendelse hos Rådet for Menneskerettigheder.

Rektoren fik torsdagen overrakt Menneskerettighedsprisen 2021, og det betød meget for ham.

- Jeg er beæret og rørt, siger Henrik Stokholm.

quote Der er ikke mange som Henrik, der tager den kamp

Rasmus Nørlem Sørensen, næstforperson i Rådet for Menneskerettigheder

Selv om prisen har gjort ham glad, så er det også med en bittersød fornemmelse, at han tager imod den, fortæller han.

- Jeg er faktisk også ked af det, for jeg synes ikke, det burde være nødvendigt at give en rektor en pris for at passe sit arbejde, siger Henrik Stokholm.

Skilte sig ud fra de andre kandidater

Det var rådets næstforperson, Rasmus Nørlem Sørensen, der overrakte prisen til fynboen. Og han så også hellere, at det var en selvfølge at kæmpe for menneskerettighederne. 

- Men der er ikke mange som Henrik, der tager den kamp. Så han skal have et rigtig stort rygstød og ros for at tage kampen op, siger næstforpersonen.

Henrik Stokholm blev udvalgt blandt mere end 50 kandidater og skilte sig blandt andet ud på grund af sit engagement i helt konkrete sager.

- Han har gjort en konkret forskel for to elever i 2018 og sikret dem skolegang. Der engagerede han også borgerne i Nyborg, og det er ret særligt, siger Rasmus Nørlem Sørensen.

- Det har været superubehageligt 

I år gentog historien sig, da rektoren gik ind i sagen om den 19-årige HF-elev Aya Abo Daher. Hun fik kort inden sin afsluttende eksamen afslag på at få forlænget sin midlertidige opholdstilladelse. Men efter protester fra både rektor, klassekammerater og flere andre danskere endte Flygtningenævnet alligevel med at forlænge.

Og torsdag var det Aya Abo Daher, der støttede rektoren, da hun mødte op til prisoverrækkelsen, der foregik i København.

- Aya kom med toget over og cyklede til ydre Nørrebro på en bycykel for at kunne være der, når jeg skulle have den her pris, så det var jeg superglad for. Det var så dejligt, siger Henrik Stokholm.

Aya Abo Daher tog fra Nyborg til Nørrebro for at overvære prisoverrækkelsen.
Aya Abo Daher tog fra Nyborg til Nørrebro for at overvære prisoverrækkelsen.
Foto: Privatfoto

Han sætter i sidste ende også stor pris på anerkendelsen. For det har også givet knubs at stikke næsen frem.

- Jeg er blevet indklaget til Folketingets Ombudsmand, og jeg er blevet hevet op på Folketingets talerstol af politikere, der vil have mig fyret. Så det har været superubehageligt.  Men jeg er glad for, at der er nogen, der har set, at det har nyttet, siger rektoren.

- Jeg gør dog bare min pligt, jeg passer min rektorgerning, for det er min opgave at passe på alle elever - uanset hvilken baggrund de har.

Whistleblower og forfatter blandt vindere

Prisen, der er blevet uddelt hvert år siden 2014, gives til personer, der fortjener en særlig hæder for sin indsats for menneskerettighederne.

Alle har mulighed for at indstille en kandidat, der så bliver vurderet af Rådet for Menneskerettigheders civilsamfundsmedlemmer, der skal stemme om prisvinderen. Her handler det ikke om antallet af nomineringer, men argumenterne bag.

Tidligere vindere af prisen tæller blandt andre en forfatter, en whistleblower, Godhavnsdrengene og en gruppe transkønnede aktivister.

Vindere af menneskerettighedsprisen

Oversigt

    Oversigt