I det fynske folks tjeneste

Nyt giftaffald har kurs mod Nyborg

Kommunekemi i Nyborg har rettet fokus mod stor giftopgave i Ukraine.

02:15

Kommunekemi i Nyborg har rettet fokus mod stor giftopgave i Ukraine.

1 af 2

Lillejuleaften sidste år satte miljøminister Karen Ellemann (V) definitivt en stopper for transporten af op mod 6.100 ton HCB-affald til Kommunekemi i Nyborg i en meget omtalt sag.

De mange tønder med hexaklorbenzen står derfor stadig i Botany Bay i Sydney. Hexaklorbenzen hører til blandt verdens 12 farligste affaldsstoffer.

Nu har Kommunekemi imidlertid rettet fokus mod den ukrainske by Kalush, hvor et andet lige så stort miljøproblem gemmer sig i tusindvis af tønder med HCB.

Modsat de australske tønder så er tønderne i Ukraine utætte, og miljøet har allerede taget kraftigt skade. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Potentielt er opgaven i det vestlige Ukraine lige så stor både i omfang og i kroner og ører for Kommunekemi, bekræfter administrerende direktør Carsten Fich.

- Og det er en opgave, vi kigger på, siger han.

Igennem 30 år har ukrainerne oparbejdet et lager på op mod 22.500 ton HCB blandt andet ved produktion af opløsningsmidler.

Ifølge en fælles rapport fra FN og Europakommissionen sidste år er problemet tæt på at gå fra "meget alvorlig" til en "miljøkatastrofe".

FN's Miljøprogram, UNEP, står bag oprydningsarbejdet i Kalush, og allerede sidste år blev de første 8500 ton HCB fragtet til forbrænding hos en engelsk konkurrent til Kommunekemi.

Selv om konkurrencen således er hård, er opgaven ikke fra løst endnu, men Kommunekemi skal agere hurtigt og helt sikkert i år, hvis man vil have del i opgaven, siger direktør Carsten Fich.