Nyt nærhospital på vej i Nyborg: - Rigtig positivt, siger lokalpolitikere

Fire milliarder kroner skal sættes af til at bygge op mod 20 nærhospitaler i hele landet, hvis det står til regeringen. Et af dem skal ligge i Nyborg, og det vækker glæde hos politikerne

Det vækker glæde blandt lokalpolitikerne i Nyborg Kommune, at regeringen planlægger at placere et nærhospital i Nyborg.

- Det er rigtig positivt, og det er i lige forlængelse af det arbejde, vi allerede har i gang med regionen, siger den nuværende borgmester, Kenneth Muhs (V).

Centralisering er ikke en naturlov, lød det fra indenrigsminister Kaare Dybvad (S), da han sammen med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) onsdag morgen præsenterede udspillet "Tættere på II".

Regeringen foreslår med udspillet blandt andet at oprette mellem 13 og 20 nærhospitaler i hele landet. Et af disse hospitaler skal altså ligge i Nyborg, og det er noget kommunens politikere er begejstrede for.

- Jeg er glad for, at man i den socialdemokratiske regering har lyttet til, at vi har brug for mere nærhed også i Nyborg Kommune, siger Sonja Marie Jensen, der er socialdemokratisk borgmesterkandidat i kommunen.

Tæt samarbejde med regionen

Regeringen vil afsætte fire milliarder kroner, der skal gå til bygninger, materiel og it-investeringer, der er nødvendige for at danne nærhospitalerne.

Det vil være regionernes opgave at søge de nødvendige midler for at oprette nye nærhospitaler, og det kræver samarbejde med kommunerne. Noget der ifølge Nyborgs borgmester allerede fungerer godt.

- Det, der nu skal ske med det her udspil, er, at vi i samarbejde med regionen skal kigge på, hvad er det for nogle muligheder, det giver.

- Nu skal vi have kigget ned i det, og det vi vil arbejde og knokle videre med, det er det tætte samarbejde med regionen på at få kigget på yderligere funktionalitet, lyder det fra Kenneth Muhs.

En attraktiv kommune

Nærhospitalernes opgaver bliver at hjælpe med de ukomplicerede sygehusfunktioner, som ikke er akutte. Det kan for eksempel være røntgenfotografering, blodprøver og opfølgningsforløb for mennesker med kroniske sygdomme som eksempelvis KOL eller diabetes.

Ifølge Sonja Marie Jensen kommer et nærhospital også til at få betydningen for kommunens attraktivitet.

- Man kan være tryg ved, at sygehuset er tættere på, man kan være tryg ved, at man kan få hjælp når man har brug for det, og det er noget af det, der forhåbentlig også skal være med til at gøre det trygt og attraktivt at blive boende og bosætte sig i Nyborg Kommune, siger den socialdemokratiske borgmesterkandidat.

Senere i år vil regeringen komme med et samlet sundhedsudspil, som man vil forhandle med Folketingets partier.