Ordblind fik "300 afslag" - nu er hun årets bedste håndværker

En lærer fortalte Stine Grønholdt, at hun skulle være glad, hvis hun bestod 9. klasse. Nu har hun vundet en særlig pris.

Der er ikke mange overraskelser, når man først træder ind på værkstedet hos CarPeople i Nyborg. Bilerne står mere eller mindre adskilte, værktøjet står fint sorteret, og der er en lugt af olie i luften. 

Men selvom man ikke bliver overrasket ved første øjekast, er værkstedet her faktisk lidt unikt, for her arbejder "Årets Bedste Håndværker 2024", og hun hedder Stine Grønholdt. 

Rejsen dertil har dog ikke været lige ud ad landevejen for 21-årige Stine Grønholdt.

Stine Grønholdt er i gang med at tømme motoren for olie
Stine Grønholdt er i gang med at tømme motoren for olie
Foto: Tobias Aas Christensen

Udfordrende skoletid 

Folkeskoletiden var præget af faglige udfordringer, og derfor er det faglige da heller ikke ligefrem noget, som Stine Grønholdt kigger tilbage på med glæde.

- Jeg er ordblind, og jeg fik en lille fin kommentar med fra min lærer om, at jeg skulle være glad, hvis jeg bestod niende klasse. Jeg havde en god klasse, men det faglige var jeg godt nok træt af.

Derfor valgte hun at tage en tiende klasse, og der var det, som om noget ændrede sig for den unge skoleelev.

- Jeg valgte at tage tiende klasse for lige at finde ud af, hvad jeg ville. Der fik jeg mange flere muligheder for at komme i praktik, og dem tog jeg selvfølgelig imod.

En uventet kærlighed 

Det skulle vise sig at være en god idé, for det var nemlig i sådan en praktik, at Stine Grønholdt fandt sin vej. Først var tanken, at hun skulle prøve sig af som bilsælger, men da det ikke kunne lade sig gøre, fik hun pludselig et andet tilbud.

- De spurgte, om jeg ville prøve at komme ud på værkstedet. Allerede efter første gang tænkte jeg: "Det her, det er fedt." Så besluttede jeg mig for, at det var det, jeg skulle. 

21-årige Stine Grønholdt, modtog sammen med de andre elever, der fik tolv til deres afgangsprøve, en medalje i fredags
21-årige Stine Grønholdt, modtog sammen med de andre elever, der fik tolv til deres afgangsprøve, en medalje i fredags
Foto: Tobias Aas Christensen

Derefter begyndte Stine Grønholdt på mekanikeruddannelsen.

- Det var fedt. Det var lidt mere fysisk, og man var ude på værkstedet og fik lov at skrue lidt i stedet for bare at sidde i en klasse.

Det skulle dog vise sig alligevel ikke at blive et helt problemfrit forløb for Stine Grønholdt. I løbet af uddannelsen skal man ud at finde sig en læreplads, og det var ikke nogen helt nem opgave.

- Jeg tror, jeg nåede at søge 300 forskellige steder, hvor jeg blev afvist. Det var alt lige fra "måske ham lidt længere nede ad gaden mangler". Men også mere ubehagelige som, at hvis de skulle have nogen, så skulle det være en dreng, eller et af stederne hvor de bare smed min ansøgning ud lige foran mig.

I sidste ende fandt Stine Grønholdt dog CarPeople i Nyborg, som var villig til at give hende en læreplads. Siden da har hun ikke set sig tilbage. 

Det blev både til et tolvtal til afgangsprøven og sidenhen en ansættelse hos selvsamme CarPeople i Nyborg. 

Det har medført, at hun har fået titlen som "Årets Bedste Håndværker 2024", af Håndværker- og Industriforeningen Odense d.18 maj. Det er en pris som de uddeler hvert år til en håndværker, som har gjort sig særligt bemærket, og i år så var det altså Stine Grønholdt. Derfor ærgrer det hende da også, at det skal være så svært at få læreplads som ung kvinde i en mandebranche.

- Jeg synes, det er øv, at det skal være sådan. Men måske er det fordi, at folk stadig skal vænne sig til, at kvinder godt kan være inden for en mandebranche, og så vil det ændre sig med tiden. Men det er da ærgerligt.


Stine Grønholdt er i gang med et motorskifte
Stine Grønholdt er i gang med et motorskifte
Foto: Tobias Aas Christensen

Klar opfordring 

Det er også en klar besked fra Stine Grønholdt til de unge piger, der overvejer at træde ind i et "mandefag".

- Spring ud i det! Prøv det af, og prøv gerne mere end ét sted. Og hvis folk vil have deres fordomme, så lad dem have deres fordomme. Der er altid nogen, der vil være kritiske, men det er jeres fremtid, det handler om, så I skal da lave noget, der gør jer glade.

Oversigt

    Oversigt