Plagede naboer til motorvej frygter at blive glemt

Selv om regeringen vil bruge milliarder på støjbekæmpelse, frygter beboerne langs motorvejen i Nyborg at blive glemt. Pengene vil blive brugt i Odense, frygter de.

Beboerne langs den støjende motorvej i Nyborg havde håbet på mere i regeringens transportudspil, der blev præsenteret torsdag.

Selv om der i regeringens infrastrukturplan lægges op til at bruge tre milliarder kroner til støjbekæmpelse, frygter de plagede naboer i Nyborg, at pengene primært vil blive brugt til nye motorvejsudvidelser, eksempelvis den syd om Odense.

- Jeg forventer, at der sker meget lidt, medmindre vi formår at råbe politikerne op, siger Niels Bjørkbom, som står bag facebookgruppen “Foreningen mod motorvejsstøj i Nyborg” og i årevis har kæmpet for bedre støjskærme langs motorvejen.

- Det er ikke rart at sidde i haven. Jeg sover ikke med vinduet åbent. Når der kommer lastbiler, bliver det voldsommere, og der kommer rigtig mange af dem hvert minut, fortæller han.

quote Det er ikke rart at sidde i haven. Jeg sover ikke med vinduet åbent. Når der kommer lastbiler, bliver det voldsommere, og der kommer rigtig mange af dem hvert minut

Niels Bjørkbom

Derfor er Nyborg et særligt eksempel

I transportudspillet fra regeringen er der lagt op til at lave et tredje motorvejsspor syd om Odense, og den vestlige del af Fynske Motorvej er allerede i gang med at blive udvidet,

På Østfyn er der dog ingen planer om udvidelser eller lignende infrastrukturprojekter, som ville berettige, at man også i samme ombæring kiggede på støjskærme. 

Ifølge Niels Bjørkbom er Nyborg et særligt eksempel, fordi Storebæltsbroen gør, at motorvejen går tværs gennem byen.

- Byen er massivt plaget, fordi motorvejen snor sig tværs gennem byen. Modsat andre steder finder man boligområder og sommerhuse, der ligger ved motorvejen, forklarer Niels Bjørkbom, som især oplever problemer, når der er østenvind.

I udspillet har regeringen lagt op til flere investeringer på Fyn, heriblandt en forundersøgelse af en fast forbindelse mellem Fyn og Als samt en fremrykning af den vestfynske jernbane fra 2023 til 2022. 

Her er de fynske projekter