Plejehjemsbeboere på bondegårdsbesøg: - Vi skal ha' mælk til risalamanden

Beboere fra plejehjemmet Jernbanebo tog på udflugt på Kildegården i Svindinge, og besøget gav ikke kun mælk til den årlige julefrokost, men også anledning til at mindes "de gamle dage".

Den årlige julefrokosten er lige om hjørnet, men plejehjemsbeboerne fra Jernbanebo i Nyborg er ikke taget i supermarkedet for at hente mælken til risalamanden. 

De er derimod taget på udflugt til Kildegården i Svindinge. 

- Det er sjovt at komme ud på en bondegård, siger 87-årige Esther Karen Andersen, der selv er født og opvokset på en gård. 

Og der er flere af plejehjemsbeboerne, som har barndomsminder fra landbruget. 

- Det er meget anderledes i dag. Vi havde én traktor, men ellers var det jo heste, fortæller 96-årige Jørgen Madsen, der er meget imponeret over alle maskinerne.

Svært terræn for rollatorbrugere 

Kildegården i Svindinge er vant til at få besøg af alt fra skoleelever, bestyrelser og plejehjemsbeboere. 

- Når det er de ældre, så er det ofte sammenligning med, hvad de kan huske, fra da de var unge. Der er rigtig mange ting, der er anderledes i dag. Det giver nogle gode snakke og mange spørgsmål, siger Marianne Christoffersen, som i dagens anledning viser frem på gården, hvor hun og sin mand Lars Christoffersen bor.

Besøget var dog ikke helt uden udfordringer for de gangbesværede beboere, der var udstyret med rollatorer. 

Alligevel mener lederen af plejehjemmet Jernbanebo, Helle Meyer, at udflugten er det hele værd. 

- Det skal ikke være det, der skal hindre, så vi bliver derhjemme og henter mælken i litervis i supermarkedet. Det er meget sjovere at tage herud og få en dag ud af det. Efterfølgende bruges oplevelsen også til at snakke både med pårørende og besøgende, men så sandelig også i hverdagen.

Beboernes familier er inviteret til julefrokost på plejehjemmet tirsdag, hvor mælken, som de har hentet med hjem fra gården, skal bruges til risalamanden. 

I sommer åbnede et andet fynsk plejehjem sit eget ishus i baghaven. Ideen bag var den samme som Jernbanebos bondegårdsbesøg - nemlig at vække minder til live hos de ældre.