Projekt for unge landmænd: I gang for en million

Det er muligt at komme i gang som selvstændig landbruger for en million kroner. Det mener Økologisk Landsforening. Onsdag var der kickoff på nyt projekt i Nyborg.

Økologisk Landsforening har sat handling bag ordene: "I gang for en million". Foreningen har sammen med otte landbrugsskoler her i efteråret udfordret alle landets agrarøkonom-studerende.

De studerende på landbrugsskolernes overbygning skal prøve noget helt nyt. Forløbet blev kickstartet hos Nyborg Destilleri onsdag.

Og de studerende tog godt imod udfordringen.

- Det er et spændende projekt. Landbruget er jo tit et kapital-tungt erhverv, og hvis man kan få lov til at starte sin egen virksomhed for en million kroner, så er det da noget, man bør tænke i, siger agrarøkonom-studerende Martin Justesen fra Dalum Landbrugsskole.

Og at det kan lade sig gøre, det er Daniel Nøhr Andersen et bevis på. Han deltog også som studerende ved dagens kickoff-arrangement.

- Jeg startede selv en planteavlsvirksomhed i februar netop for omkring en million kroner. Så det her er super interessant, siger Daniel Nøhr Andersen, der også er agrarøkonom-studerende på Dalum Landbrugsskole.

Alternativer til korn, kød og mælk

Landbrugsbedrifter koster ofte to eller trecifrede millionbeløb, men de studerende skal udtænke en forretningsmodel for en landbrugsvirksomhed, der kan etableres for kun en million kroner.

- Vi ønsker at åbne øjne for, at der er alternativer til korn, kød og mælk i store mængder. De studerende vil komme til at møde landmænd og virksomheder, som er startet i det små samt repræsentanter for den finansielle sektor, fra detailhandlen og foodservice som kan give dem nye idéer. Idéer til hvordan selv en mindre produktion kan give et godt afkast, siger Jens Peter Hermansen, der er projektleder i Økologisk Landsforening og sammen med landbrugsskolerne har udviklet undervisningsforløbet.  

Hos Nyborg Destilleri fik de unge oplæg fra blandt andre Henning Sejer Jakobsen fra Teknologisk Institut - Idé & Vækst, Torben Blok fra Økologisk Landsforening - Foodservice, Stine Hjarnø Jørgensen fra Nordea og Jakob Autzen fra Vækstfonden.

Alle opgavebesvarelserne indgår i en konkurrence, hvor de bliver vurderet af et dommerpanel med repræsentanter fra Nordea, Vækstfonden, Teknologisk Institut, landbruget samt detailhandlen og foodservicesektoren.

De bedste projekter vil blive belønnet med legater. 

 

Oversigt

    Oversigt