Sådan ser engle ud!

Engle dale ned i skjul og lysets engel går med glans. I julemåneden taler vi meget om engle. På Nyborg Slot kan man nu se bud på, hvordan de ser ud.

Lars Falkenberg går igennem de gamle kongelige sale på Nyborg Slot. Han er en af kunstnerne, der har prøvet at finde ud af hvordan engle ser ud.
- Ifølge folketroen har engle jo altid vinger, slår han fast og viser os gennem rummene hvor kunstnergruppen PT9 udstiller.

Der har været gang i himlen, da de smed Lucifer ud. Dér blev brændt nogen fjer. Derfor har jeg også brændt det af med en havebrænder

De har i den sidste beskæftiget sig en del med vinger, og selv har Lars Falkenberg beskæftiget sig med dramatiske kampe imellem englene. 
- Der har været gang i himlen, da de smed Lucifer ud. Dér blev brændt nogen fjer. Derfor har jeg også brændt det af med en havebrænder, forklarer han og henviser til sine meget sortsvedne værker. For at få den rigtige effekt har han brugt æg til at male med. Det reagerede på den helt rigtige måde ved afbrændingen.

 

Lars Falkenberg med sine afbrændte englebilleder.
Lars Falkenberg med sine afbrændte englebilleder.

 Anledningen til slottets engleudstilling ligger i TV2s kommende julekalender Juleønsket. Den er optaget i Nyborg, og der spiller engle en helt central rolle.
- Derfor var det helt oplagt at tage en historie om engle op, fortæller afdelingsleder på Nyborg Slot, Janus Møller Jensen. Se trailer for serien nederst på siden.

 

Men i virkeligheden er engle meget mere end jul og Jesusbarn. Janus Møller Jensen forklarer, at de findes i både kristendommen, islam og i vores allesammens hverdag.
- Vi ser det for eksempel i helt almindelige vendinger som "en engel gik gennem stuen". 

I sit arbejde med engle er Lars Falkenberg stødt på fænomenet flere steder.
- Skytsengle især er blevet meget moderne, har jeg fundet ud af. Der er sågar en englehealer her i Nyborg.

Men er der grund til at tro på engle? Lars Falkenberg har fundet frem til sin fortolkning.
- Jeg tror engle er en del af vores egen psyke. De er noget, der er inde i os selv. De er en del af vores psyke, vi har projiceret udad.

Stemningen i de gamle rum på Nyborg Slot spiller godt sammen med de mange engle. Og hvis du skulle få øje på en ægte engel der flagrer gennem lyset, så kan der være flere forklaringer
Kunstneren Lars Falkenberg slår fast: - Det er os selv det handler om.

Eller også kan der være tale om mangel på forklaringer. Slottets afdelingsleder, Janus Møller Jensen, har sat sig en del ind i emnet engle. Når man beder om et klart svar på, om engle findes, svarer han lige så klart: 
- Jeg ved det ikke.