Se video: Ny havstøvsuger renser fynsk havnevand

En særlig roterende havskraldespand skal som den første på Fyn rense havnevand for plastik, oliefilm og affald.

Nu skal det være slut med at have ispapir, plastikdimser og olieforurening skvulpende rundt i vandoverfladen i Nyborg Marina.

En roterende havskraldespand er blevet indkøbt og installeret i havnen, hvor den ved hjælp af en lille motor suger forurening fra vandoverfladen ned i en pose.

- Jeg har mange gange år gået og tænkt, "hvor kunne det være dejligt, hvis man kunne få en slags vandstøvsuger, så man kunne støvsuge ting op fra overfladen". Det er egentlig den funktion, den her havskraldespand har, siger havnemester Lis Mylenberg.

Havskraldespanden, den såkaldte Seabin, er opfundet i Australien af nogle surfere, der var kede af at se så meget affald i havet. Siden er 860 af deres havskraldespande blevet opsat på verdensplan, og som det første sted på Fyn har Nyborg Marina nu fået deres helt egen af slagsen. 

Den kan rense 500.000 liter vand i døgnet og blev installeret onsdag. 

- Det er helt nyt, vi har glædet os rigtig meget til den. Vi har nogle gange oplevet, at der ligger en lille smule oliefilm, at strømmen tager affald med ind, siger Lis Mylenberg. 

Håber på positiv afsmitning

Den flydende skraldespand har kostet 50.000 kroner, ifølge havnemesteren kan den blive den første af flere. 

quote Jeg er stolt af, at vi har en havnemester, der er med til at bringe alle de her gode tanker i spil i vores havn

Per Jespersen, formand for teknik- og miljøudvalget Nyborg Kommune

- Jeg synes, det er en god investering, også fordi den har en god signalværdi om, at vi passer på miliøet her i havnen, siger Lis Mylenberg. 

Desuden er kan alternativerne være langt dyrere, understreger hun: 

 - Vi har nogle gange haft en slamsuger til at komme og fjerne olieforurening, og det er smadderdyrt.

Ifølge Per Jespersen, der er formand for teknik- og miljøudvalget i Nyborg Kommune, går  anskaffelsen af en havskraldespand godt i spænd med det generelle ønske om at passe godt på miljøet og leve op til FN's verdensmål. 

- Så vi er meget stolte af at være de første her på Fyn med den her, siger udvalgsformanden, der samtidig lader en cadeau lyde til Lis Mylenberg: 

- Jeg er stolt af, at vi har en havnemester, der er med til at bringe alle de her gode tanker i spil i vores havn.