Selvtest skal holde skoler åbne: - Jeg er helt tryg ved, at de får det gjort

Efter en forlænget juleferie vender skolebørnene tilbage til klasseværelserne onsdag, og selvtest er en stor del af forberedelserne.

535 selvtest lå tirsdag klar til udlevering på Vibeskolen, der har afdelinger i Aunslev og Ullerslev. Det passer med de 535 elever,  der onsdag vender tilbage til klasseværelset.

Gennem dagen er forældre kommet forbi for at hente de selvtest, der skal sikre, at der ikke sker stor smittespredning. Ifølge sundhedsmyndighederne er massiv testning noget af det, der skal være med til at sikre, at skolerne kan forblive åbne.

- Jeg er helt tryg ved, at forældrene nok skal få det gjort. De plejer at være gode til at støtte op om de tiltag, vi laver her på skolen, siger Karen Rasmussen, der er skoleleder på Vibeskolen.

En ny coronavariant - omikron - har sat turbo på coronasmitten henover jul og nytår. Den stigende smitte gjorde, at regeringen i midten af december valgte at sende skolebørn på juleferie allerede 15. december. 

Kommer der en streg ud for både c'et og t'et på testen, er man positiv.
Kommer der en streg ud for både c'et og t'et på testen, er man positiv.
Foto: Thomas Larsen-Bjerre

Men onsdag er ferien altså forbi, når klokken igen ringer ind. Det sker til trods for, at der flere gange i løbet af de seneste uger er blevet slået smitterekord, og der har flere gange være konstateret flere end 20.000 smittede på et enkelt døgn. 

- Nemt

For at hjælpe med at holde styr på smitten er der i høj grad lagt op til, at forældre tester deres børn, inden de møder i skole. 


- Det er meget nemt. Jeg har prøvet kviktest før, og når man får dem lavet, så ser man jo også, hvordan de gør, så det er meget overskueligt, siger Miranda Gammelgaard, der er forælder til et barn på Vibeskolen. 

Hvordan har du det med, at I skal til at gøre det?

- Jeg synes, det er fint. Det er simpelthen så godt, at vi kan gøre det. 

Ifølge sundhedsmyndighederen er hjemmetest lige så gode som de test, der bliver lavet på kviktestcentre - forskellen er bare, hvem der stikker vatpinden i næsen. 

Nye tiltag før skolestart

Årsagen til, man har valgt, at børnene skal tilbage i skole og ikke for eksempel hjemmeundervises, som man i lange perioder har gjort under pandemien, er, at sundehedsmyndighederne har vurderet, at det vil gå for hårdt ud over elevernes trivsel.

Forventer høje smittetal

Når eleverne vender tilbage er opfordringen, at alle elever fra 1. klasse og opefter samt lærere lader sig kvikteste to gange om ugen. 

Men selv med massiv testning, forventer sundhedsmyndighederne, at skolestarten vil betyde endnu højere smittetal. 

Det kom frem på et pressemøde tirsdag med deltagelse af børne- og ungeminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) samt Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen. 

- Vi vil se øget smitte blandt børnene i den kommende måned, lød det fra vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst, der pegede på, at udover corona vil særligt forkølelse og influenza sprede sig efter genåbningen.

På grund kombinationen af vacciner og de nye restriktioner mener man dog, at det sundhedsmæssigt forsvarligt, at børnene vender tilbage til skolen.