I det fynske folks tjeneste

Sport skaber trivsel bag murene

Færre trusler, mere ro og mere mening i arbejdet. Det er resultaterne af et projekt i Statsfængsel i Nyborg, hvor indsatte og ansatte dyrker motion sammen.

Gennem 12 uger dyrkede 12 indsatte og 7 ansatte i Statsfængsel i Nyborg sport og motion sammen. Fangerne deltog frivilligt og blev delt op i et formiddagshold og et eftermiddagshold.

- Der opstod en meget stærk holdfølelse. Folk heppede og gav hinanden ros og anerkendelse. Det har mange af gutterne her ikke fået nogensinde før i deres liv, fortæller viceinspektør Una Jensen i Nyborg Statsfængsel til Videnscenter for Arbejdsmiljø.

Projektet var fra starten kontroversielt, da det bryder de traditionelle hierarkier mellem de straffede og dem, der er ansat til at sikre straffen. Men at betjentenes uniformer blev skiftet ud med det samme sportstøj som de indsatte bar og smed deres overfaldsalarmer, har haft dramatisk effekt.

- Det hele gik ret hurtigt. Og jeg oplevede kun, at alle var meget positive. Træningen betyder, at de indsatte ikke længere har samme overskud til at brokke sig. De sveder, hører efter, hvad man skal gøre og kæmper for det. Jeg er meget imponeret over dem, siger fængselsbetjent Almir Nasufovic.

Den gode stemning spredte sig også hurtigt til de enkelte afdelinger og celler i statsfængslet. Der blev en markant bedre stemning, mere ro, bedre sikkerhed og en følelse af at kunne gøre en positiv forskel, konkluderer projektdeltagerne.

Nyborg Statsfængsel har nu planer om at udvide forsøget til beskæftigelsesafdelingen.