I det fynske folks tjeneste

Stig vil slå vanvittig verdensrekord under vandet

Forestil dig, at du er i en svømmehal. Så hiver du en ordentlig portion luft ind - og dykker under vandet. Så svømmer du så lige omkring otte baner på langs. På ét åndedrag.

Det er den verdensrekord, som fridykkeren Stig Pryds fra Langeland, har tænkt sig at ondulere i Nyborg den 30. september. 

Stig Pryds starter sit dyk fra den sydlige ende af Toldbodgade og dykker så hen imod den gamle Toldbod, der ligger nær centrum. Dykket skulle gerne være over 177 meter langt, som er den officielle verdensrekord - og den rekord vil Stig Pryds klare på ét åndedrag.

- Jeg vil da rigtig gerne ramme 200 meter, fortæller Stig Pryds til TV 2/Fyn.

Du kan se Stig Pryds dykke 102 meter under overfladen på tre minutter og 32 sekunder:

FIM 102 M rekord

En hverdag på krykker og medicin

For Stig Pryds handler det ikke bare om at få sit navn i Guinness Rekordbog. Han vil også gerne sætte fokus på, hvad kost, træning og den rigtige vejrtrækning kan gøre for kronisk syge. 

Stig Pryds bliver nemlig diagnosticeret med psoriasisgigt tilbage i 2008, hvor krykker, kørestol og hidsig medicin, som morfin og metadon, bliver hverdag. 

- De første fire år havde jeg ikke noget liv. Det var "Go'morgen Danmark" og så genudsendelsen bagefter. Jeg havde ingenting at lave, så man kunne bare lige så godt ligge og glo på sofaen. 

- Jeg var så hårdt medicineret, at jeg ikke kan huske meget fra de år af mine døtres liv. 

Men rent tilfældigt falder han over fridykning på nettet, og så begynder træningen ellers mod et helt anderledes liv.

- Jeg vidste, det ville blive hårdt og kræve, at jeg ændrede mit liv radikalt, fortæller Stig Pryds og fortsætter:

- Det er utroligt, hvad der kan komme ud af at ændre sin kost og sin vejrtrækning, og det vil jeg gerne bevise ved at forsøge at slå en Guinness-verdensrekord.

Jeg vil gerne vise dem, at selvom man står i lort til halsen, så kan man gøre noget ved det.

Stig Pryds, fridykker fra Langeland

Han finder lindring i det varme bassin, og han ændrer sin kost fra kødrig til kødfattig.

- Jeg er vokset op i en slagterfamilie - og min gamle farfar ville vende sig i graven, hvis han så, hvad jeg spiste i dag, griner Stig Pryds.

Smerterne forsvinder under vandet

Stig Pryds har stadig sin gigtsygdom, men hverdagen er en helt anden i dag, hvor medicinen er droppet.

- Jeg kan være der meget mere for mine piger. Jeg vil gerne vise dem, at selvom man står i lort til halsen, så kan man gøre noget ved det. Det behøver ikke at være på det her niveau, men man kan gøre noget.

Når Stig Pryds dykker, forsvinder smerterne for en stund, og når han ligger helt stille under vand, så kan han holde vejret i syv et halvt minut. 

Læs også Tre gange guld til 87-årig atlet

- De første minutter er lækre. Der er ingen lyde - og ingen smerter. Det er meget meditativt. Pulsen falder, og der strømmer kun positive ting ind. Men så begynder kroppen at kræve ilt, og så bliver det hårdt, fortæller han. 

Stig Pryds er overbevist om, at han vil slå verdensrekorden i dyk i åben vand den 30. september. 

Hvad så hvis du slår den?

- Så finder jeg på noget nyt, griner han.

Du kan heppe på Stig Pryds i Nyborg den 30. september klokken 12.