I det fynske folks tjeneste

Succes for sommersøde kirsebær

Den varme og solrige forsommer har givet de søde, danske kirsebær optimale vækstbetingelser, og træerne bugner netop nu af bær. De fynske avlere er jublende glade.

De fynske kirsebæravlere er rigtigt glade for det danske sommervejr.

Med armene i vejret

Danskerne kan ifølge kirsebæravlerne nu se frem til en kirsebærhøst på op mod 300 tons, hvilket er den bedste høst i flere år.

-Det går så godt, at vi ikke kan få armene ned, fortæller en glad kirsebæravler fra Marslev. Søren Hvenegaard Lassen satser på, at de kommende to til tre uger også bliver solrige, for så er han sikret en kanonhøst af sine søde kirsebær.

-De høje temperaturer og de mange solskinsdage i starten af maj gjorde kirsebærrenes blomstring ideel, derfor sidder der nu så mange bær på træerne rundt omkring hos avlerne, at der faktisk ikke kan være flere. Og får vi fortsat solrigt vejr bliver årets kirsebærhøst virkelig god, siger konsulent fra Frugt og Grønt Rådgivningen Svend Ramborg.

Perfekt vejr

Årets høst forventes at blive på op mod 300 tons, og det er betydeligt mere end sidste år, hvor kirsebærhøsten blev meget mindre end forventet, da langt størstedelen af kirsebærrene blev ødelagt af regn.  

De første danske kirsebær er netop nu at finde i butikkerne, hvor halvdelen af årets høst sælges fra, mens den anden halvdel sælges via mindre gårdbutikker og vejboder.      

Samtidig med at vejret har været ideelt for kirsebærrene, bidrager en forbedret metode nu også til, at kirsebærhøsten bliver større end normalt. Seks af de største avlere i Danmark er i år begyndt at arbejde med overdækning af træerne for at beskytte dem imod regn. En af dem er fynske Søren Hvenegaard Lassen, som er en af Danmarks største kirsebæravlere.

Kvaliteten i top

-Metoden er blot en 4-5 år gammel, men erfaringerne fra udlandet viser, at det er særdeles effektivt at bruge et overdækningssystem. Mængden af bær, der høstes er større, og kvaliteten er bedre og mere ensartet, siger Søren Hvenegaard Lassen.

Overdækningssystemet er udviklet i Sydtyskland og er oprindelig et haglnet, der har fået påsyet plastbaner, så det også kan holde almindelig regn ude. Bærrene modner fint under overdækningen, selvom plukningen udskydes nogle dage.   

-Beskyttelsen mod regn gør, at vi kan lade bærrene hænge, til de er helt perfekte, og det betyder, at de opnår den helt rette modenhedsgrad inden plukning. På den måde kan vi sælge de søde kirsebær til danskerne som har den smag, sødme og sprødhed, som netop er kendetegnende for de danske bær, fortsætter Søren Hvenegaard Lassen.