Tidligere fynsk bykonge dømmer i Støjbergs rigsretssag

Erik Christensen fra Nyborg er udvalgt som én af 13 lægdommere i rigsretssagen mod Inger Støjberg.

Den tidligere socialdemokratiske borgmester i Nyborg Erik Christensen kan få en afgørende rolle i rigsretssagen mod forhenværende venstreminister Inger Støjberg.

Han er den eneste fynbo blandt de i alt 13 udpegede lægdommere i rigsretssagen. Erik Christensen er valgt af Socialdemokratiet.

- Det er på mange måder en spændende opgave. Det er heldigvis ikke så tit, at der er rigsretter, siger Erik Christensen til TV 2 Fyn.

Sidste gang, en sag var for Rigsretten, var i 1987, hvor daværende justitsminister Erik Ninn-Hansen blev dømt for overtrædelse af ministeransvarsloven. Sagen dengang handlede om den såkaldte Tamil-sag, hvor familiesammenføringer af tamilske flygtninge fra det borgerkrigshærgede Sri Lanka blev sat i bero i strid med udlændingeloven.

Der har i alt været seks rigsretssager i Danmark.

- Så på den måde er det en spændende opgave at få lov til at være en del af. Det er jo en historisk begivenhed, fortæller Erik Christensen.

Rigsretten

Fredag mødes Rigsrettens dommere, sagens anklagere, forsvarere og hovedpersonen Inger Støjberg til et forberedende møde, inden rigsretssagen begynder til efteråret. 

Erik Christensen har været domsmand i mange år, og for ham er sagen mod Inger Støjberg ikke anderledes end nogen anden.

- Jeg har selvfølgelig tænkt mig at løse opgaven på den måde, jeg skal. Altså at være objektiv og ansvarsfuld i forhold til det job, vi nu er blevet betroet, siger han.

Den ulovlige instruks

Rigsretssagen mod Inger Støjberg blev vedtaget i Folketinget i begyndelsen af februar med stemmerne 139 for og 30 imod.

Folketinget valgte at rejse en rigsretssag mod den tidligere udlændinge- og integrationsminister for en ulovlig instruks, hun gav, om at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig, uden individuelle vurderinger.

Instruksen blev givet i 2016.

Inden Folketingets partier stemte om en rigsretssag, havde den såkaldte Instrukskommission gransket sagen. Sidste år udkom kommissionens delkonklusion, der fastslog, at der var "givet en klart ulovlig instruks". 

Rigsretssagen begynder den 2. september. Der er sat 36 retsmøder af til sagen.

Der forventes at falde dom inden jul.

Kendes Inger Støjberg skyldig, risikerer hun at blive straffet med en bøde eller op til to års ubetinget fængsel.