Trods grønne afgifter: Håbet lever hos fynsk affaldsvirksomhed

Fortums direktør Jens Peter Rasmussen er mellemfornøjet, men også optimist efter forlig om grønne afgifter.

Et bredt flertal vedtog fredag en ny lovgivning, der skal gøre det langt dyrere for danske virksomheder at forurene atmosfæren med CO2.

Aftalen var imødeset med spænding i Nyborg, hvor Fortum hvert år udleder 160.000 ton CO2, men samtidig står for 84 procent af fjernvarmeforsyningen i byen og aftager store mængder farligt affald fra hele landet.

- Jeg er mellemfornøjet med aftalen. Vi havde helst set en særaftale, som Aalborg Portland har fået med rabat på CO2-afgifterne, men nu, hvor vi har kikket ind i aftalen, er vi fortrøstningsfulde, siger direktør Jens Peter Rasmussen.

Frygten inden aftalen var, at Fortum måtte lukke, og nyborgenserne miste deres billige fjernvarme.

- Det positive ved aftalen er blandt andet, at der nu afsættes 53 milliarder kroner til den grønne omstilling herunder CO2-fangst, som vi allerede samarbejder med Fjernvarme Fyn om. Dernæst er det nævnt i aftalen, at virksomheder med særlige kritiske funktioner som for eksempel fjernvarmeforsyning skal monitoreres. Vi ved ikke helt, hvad det betyder, men det er klart, at det rimer på vores produktion, siger Jens Peter Rasmussen.

Endelig finder virksomhedens direktør håb i det svar, man har fået fra klimaminister Dan Jørgensen (S) efter et foretræde i skatteudvalget og klima-, forsynings og energiudvalget.

- Dan Jørgensen nævner muligheden for, at vi kan forlænge den aftale, vi har med Energistyrelsen om at stille kapacitetet til rådighed for farligt affald i Danmark. Den udløber i 2023 og skal derfor genforhandles. Aftalen blev indgået som led i forårspakken i 2010. De nye afgifter er væsentligt højere, og derfor skal indholdet selvfølgelig også justeres, siger Jens Peter Rasmussen, der roser Nyborg Kommune for et konstruktivt samarbejde.

Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V) er glad for, at politikerne på Christiansborg har lyttet.

- Man har lyttet til, at Fortum har en særlig funktion i Danmark - nemlig at håndtere farligt affald. Samtidig er det glædeligt, at man har øje for den særlige funktion Forum opfylder med sin fjernvarmeproduktion, siger Kenneth Muhs.

Mens man hos Fortum spændt ventede på dagens aftale fra politikerne, så var det noget helt andet, rigtig mange ventede på i Middelfart. Her skabte et slagtilbud på bezin og diesel nemlig store trafikale udfordringer.