Venstre vil sætte skub i byggeri af Nyborg Slot med lovforslag

Venstre har lavet et beslutningsforslag til en anlægslov, der skal få byggeriet af Nyborg Slot-udvidelsen igangsat igen. De håber på et flertal i Folketinget.

"Folketinget pålægger regeringen hurtigst muligt at udarbejde en anlægslov, der gør en realisering af projektet vedrørende Nyborg Slot mulig."

Det skriver Venstre i et beslutningsforslag til Folketinget, hvori de håber at få udvidelsen af Nyborg Slot til at blive en realitet igen.

- Lige nu er man stort set færdig med at renovere slottet indvendigt, og så er det nærmest grotesk, at ingen publikummer kan komme ind, siger det fynske folketingsmedlem for Venstre Erling Bonnesen.

Forslaget er fremsat med partifællerne Stén Knuth, Hans Chr. Schmidt, Jan E. Jørgensen og Jane Heitmann.  

En lang proces

Siden 2010 har har Nyborg Kommune med en række interessenter og fonde arbejdet på en renovering af kongeborgen, men undervejs er projektet stødt på flere udfordringer, der har bremset tidsplanen.

quote Det er helt grotesk, at det skal stå stille i fire år. Det skal bare sættes i gang

Erling Bonnesen, MF, Venstre

Senest i december 2020 blev projektet sat på hold, da et flertal i Miljø- og Fødevareklagenævnet sagde nej til en dispensation af Museumsloven. Et bredt flertal i Folketinget har siden indgået en aftale om at stemme for en revision af museumsloven, så projektet alligevel kan realiseres.

Tidsplan for Nyborg Slot udvidelse

Kulturministeriets tidsplan fastslår, at det vil tage fire år, og at man i så fald kan komme videre med byggeriet fra januar 2026. Og det vil Venstre ikke vente på.

- Det er helt grotesk, at det skal stå stille i fire år. Det skal bare sættes i gang, siger Erling Bonnesen.

Håber på flertal

Venstre bakker op om en ajourføring af Museumsloven, men der vil være en betydelig procesrisiko forbundet med revisionen. 

Derfor fastholder partiet, at en anlægslov vil være det bedste for Nyborg Slot. I beslutningsforslaget skriver de:

"Venstre finder det vigtigt, at projektet Nyborg Slot kan gennemføres hurtigst muligt i respekt for de mange lokale interessenter, borgerne i Nyborg og besøgende fra nær og fjern, der vil sætte pris på, at slottets historie kan blive formidlet på en vedkommende og attraktiv måde for besøgende." 

Nu håber partiet at de kan opnå et flertal i Folketinget.

- Kan vi få flertal, så skal Regeringen lave en anlægslov, som kan få projektet sat i gang. Lovprocessen vil vi nok kunne lave før sommerferien, og anlægsloven vil samtidig kunne sikre, at projektet kan undgå en række komplikationer og yderligere forsinkelser, påpeger Erling Bonnesen og tilføjer:

- Nu fremsætter vi forslaget, får det sendt til behandling og derefter debat i salen. Det hele er med henblik på, at Nyborg Slot skal laves færdigt hurtigst muligt, så besøgende kan komme indenfor.