muted

Der lyder et pling fra Sonja Marie Jensens telefon. Afsenderen er ukendt, men indholdet er desværre alt for velkendt.

"Jeg kommer hjem og voldtager dig", står der i beskeden.

- Jeg bliver altid ramt. Jeg tror ikke, det er muligt som menneske ikke at blive ramt af den trussel, fortæller 27-årige Sonja Marie Jensen.

Hun har siddet i byrådet i Nyborg Kommune siden 2015. Nu er hun spidskandidat for Socialdemokratiet og håber at få borgmesterkæden om halsen efter kommunalvalget i november. Og så er hun et menneske - som du og jeg.

- Man åbner sin telefon, og så er der et erigeret lem.

- Det er så voldsomt og grænseoverskridende, at de burde blive straffet for det. Det sker desværre bare ikke i dag, siger politikeren.

Hånet på Facebook

Sonja Marie Jensen bliver jævnligt truet, hånet og kaldt skældsord på sociale medier, og hun er langt fra den eneste.

Ofte er tonen rå, så snart vi kan søge i skjul bag vores skærm. Frem mod kommunalvalget 16. november sætter TV 2 Fyn fokus på, hvordan vi taler til hinanden, når det ikke kun er et par meter, der adskiller os, men måske flere hundrede kilometer eller mere. Og en skærm.

Sonja Marie Jensen forventer ikke, at de personer, der kalder hende skældsord på Facebook, også vil gøre det til hende i virkeligheden - men hun bliver overrasket. Fotograf: Rasmus Rask

Efter en debat på DR 2 om sexisme blev Sonja Marie Jensen kaldt en kost, åndssvag og hysterisk kvinde på Debattens facebookside. 

- Det er jo ikke noget, man vil sidde og sige til hinanden i en dagligstue. Jeg tror ikke, der er nogen af de her mennesker, der ville stille sig over for mig og sige det til mit ansigt, siger hun. 

Op i ansigtet

TV 2 Fyn ringer til én af de kvinder, der har kaldt politikeren hysterisk. Sonja Marie Jensen taler med hende.

- Det piveri der havde jeg, dengang mine unger var bette. Det gider jeg ikke høre på, at voksne har. 

- Gå hjem til din mor og få en anden opdragelse. Så kan hun da lære dig ikke at være sådan et curlingbarn, lyder det fra telefonens speakerhøjtaler.

- Nå, så var der åbenbart nogen, der ville sige det alligevel, konkluderer Sonja Marie Jensen.

Del 2 - Tilsvining af Sonja

Den grove retorik har fået flere politikere til at lukke deres profiler på sociale medier eller helt at stoppe i politik. Den får ikke borgmesterkandidaten i Nyborg til at trække sig.

- Jeg tror ikke, der er noget, der kan få mig til at trække mig fra politik. På trods af alt, jeg har været igennem, har jeg aldrig tænkt, at jeg kaster håndklædet i ringen. Men jeg skal da til tider minde mig selv om, hvorfor jeg bliver ved, fortæller Sonja Marie Jensen. 

Interview af Kristian Wraae, foto af Rasmus Rask, skrevet og redigeret af Mie Flyttov.

F Respekt Sonja Marie Jensen Fotograf: Redigering: