I det fynske folks tjeneste

10 års fængsel for femdobbelt drabsforsøg

Dansk-palæstinenser idømt 10 års fængsel for fem-dobbelt drabsforsøg efter nedskydning af israelere i Rosengårdcentret i Odense.

Den 28-årige dansk-palæstinenser, der skød to israelere, er blevet idømt ti års fængsel.

Det koster den 28-årige Wissam Freijeh 10 års fængsel, at han nytårsaftensdag 2008 stod bag nedskydningen af to israelere i et indkøbscenter i Odense. Det har retten i Odense netop afgjort.

Freijeh har erkendt, at han i Rosengårdcentret i Odense skød mod en bod, hvor tre israelere solgte hår- og kosmetikprodukter. Han ramte to mænd, den ene i armen, den anden i benet. Begge overlevede skuddene, ligesom to danske kvinder, der var kunder i boden, og en tredje israeler undgik at blive ramt.

Freijeh har hele tiden hævdet, at han bevidst gik efter kun at ramme israelerne, og han ville skade dem uden at dræbe. Men ifølge dommeren og nævningene var det mere held end forstand, at ingen kunder eller israelerne døde ved skyderiet.

Baggrunden for skyderiet skal efter Wissam Freijehs forklaring findes i den israelsk-palæstinensiske konflikt. I dagene op til nytårsaften havde en voldsom israelsk offensiv i Gaza gjort stort indtryk på ham, og selv om han ikke før havde hverken mødt eller talt med de israelske sælgere i centret i Odense, følte han, at de ville slås med ham. Det skulle være årsagen til skuddene.

Tre af de seks nævninge og tre dommere mente, ni års fængsel var nok, men et flertal mente, at det var en særdeles skærpende omstændighed, at Freijeh skød de to mænd netop på grund af deres nationalitet.

Wissam Freijeh bad om tid til at tænke over, hvorvidt han vil anke dommen.