I det fynske folks tjeneste

12-årig Matæus: - Fedt at nogen gider være sammen med os syge

Selvom man er på et sygehus, kan man godt føle sig hjemme. Det mener en gruppe frivillige, der organiserer café for unge på OUH.

00:17

12-årige Matæus er indlagt på OUH. Frivillige på Café Svanen hjælper til, at det føles lidt mere hjemligt.

12-årige Matæus er indlagt på OUH. Frivillige på Café Svanen hjælper til, at det føles lidt mere hjemligt.

12-årige Matæus er indlagt på OUH. Frivillige på Café Svanen hjælper til, at det føles lidt mere hjemligt.

12-årige Matæus er indlagt på OUH. Frivillige på Café Svanen hjælper til, at det føles lidt mere hjemligt.

1 af 4

Det er nok de færreste, der føler sig hjemme, når de er på et hospital.

Men på en afdeling på Odense Universitetshospital findes Café Svanen, der er et samlested for indlagte og ambulente børn og unge mellem 12 og 22 år, og her kommer de besøgende lidt tættere på. 

- Det er fedt, der er nogle, der gider at være sammen med nogen, der er syge, og som der ikke rigtig kan lave noget andet, siger 12-årige Matæus Kirkeby Kock Christensen fra Svendborg. 

Læs også Fællesspisning samler lille fynsk by: - Det skaber relationer

Bag caféen står en gruppe frivillige fra Ungdommens Røde Kors, og hver tirsdag til torsdag skaber de rammerne for en hyggelig aften med spil og musik, og hvad man ellers har lyst til at lave. 

- Det er et frirum, hvor unge kan komme ned og ikke snakke om sygdom, ikke være omgivet af sygepersonale eller forældre, men føle den socialisering, man også føler med vennerne derhjemme, siger Bella Mortensen fra Ungdommens Røde Kors, der er projektkeder i Café Svanen. 

Taler ikke om sygdom

I Café Svanen bliver fællesskabet skabt af de 25 frivillige, der på skift møder op. En af dem er Simon Ploug Elkjær, og han tror på, at det bedste fællesskab opstår, når frivillige og unge bare er sammen om de ting, man også kunne lave derhjemme. 

- De er ikke syge børn. Vi spørger ikke om, hvad de fejler. Det er ikke relevant for os. Når de kommer ned til os, er de bare børn og unge, siger han. 

Flere Caféer

Udover Café Svanen i Odense findes der også Café Ællingen for yngre børn. Den åbnede for knap halvanden år siden, fordi Svanen - der har eksisteret i over fem år - var en stor succes.

Café Svanen er en del af programmet Plads til Livet. Bag det står Egmont Fonden og Ungdommens Røde Kors. Og ud over Café Svanen og Café Ællingen organiserer Ungdommens Røde Kors 11 caféer rundt omkring på danske hospitaler og psykiatriske afdelinger. 

Café Svanen holder åbent hver tirsdag til torsdag fra 18.30 til 21. 

Fejrer fællesskabet

TV 2/Fyn og landets øvrige TV 2-regioner har skudt gang i en kampagne, der hylder fællesskabet. En kampagne, der er støttet af Tuborgfondet og Lokale- og Anlægsfonden. 

Læs også Vind 150.000 kroner: Er du med i et fantastisk fællesskab?

Projektet går ud på at fejre alt det, som vi har sammen, og at finde frem til det unikke sammenhold, der fortjener titlen som "Årets Fantastiske Fællesskab".

Frem til 1. april kan alle foreninger og fællesskaber melde sig til på tv2fyn.dk. Herefter vil regionale juryer nominere ti fællesskaber, der ved sms-afstemning skal dyste om at vinde 50.000 kroner. 

Vinderne af den regionale konkurrence går så videre til den nationale, hvor der er 100.000 kroner på højkant.

Tilføjelser lavet 21. marts