14-årig Vollsmose-bokser skal til VM: - Det største talent, jeg har arbejdet med

Dansk boksning har i mange år produceret talenter. Lige fra Jørgen ”Gamle” Hansen over Hans-Henrik Palm og Brian Nielsen samt Mikkel Kessler. I Vollsmose er en kommende boksestjerne - måske - på trapperne.

Tirsdag sætter det 14-årige boksetalent Rida Al-Tamimi sig i flyveren med kurs mod Yerevan i Armenien. Her skal han forsøge at slå sig til medaljer ved U17-VM, der afholdes fra 22 november til 5. december.

- Jeg tror på, han kan hente en VM-medalje med hjem. Han har alt det, der skal til for at nå toppen. En god lodtrækning har meget at sige, men jeg tror på, han kan nå langt. Han er ikke bare med for at lære, han kan gå hele vejen, lyder det fra U17- og U19-landstræner Shahbaz Aslam.

Han er samtidig også træner for Rida Al-Tamimi i Vollsmose Boxing og kender derfor det fynske boksetalent indgående. Og skal han sammenligne Ridas talent med de andre 26 boksere, han har hjulpet frem til et danmarksmesterskab, så er vi oppe på den helt store klinge:

- Jeg vil ikke sammenligne ham med nogle konkrete navne, men han er nok en af de største talenter, jeg har arbejdet med, siger Shahbaz Aslam.

Shahbaz Aslam (tv.) og Rida Al-Tamimi (th.).
Shahbaz Aslam (tv.) og Rida Al-Tamimi (th.).
Foto: Privatfoto

Men hvem er den unge knægt fra Vollsmose, og hvad fik sporet Rida Al-Tamimi ind på boksning?

Shahbaz Aslam husker meget tydeligt de første gange, Rida trådte sine barnsben i bokseklubben i Vollsmose. 

- Han var ikke mere end fem-seks år, da han kom her første gang. Han kom her sammen med sin far og sin bror. Han var alt for ung til at bokse, og det får de ikke lov til, før de er otte-ni år.

- Men når han kom her, tog han boksehandsker på og slog lige fem minutter på en sandsæk, inden han var færdig- Det var så sjovt at se, husker Shahbaz.

Kærligheden til sporten har Rida altså ikke fået fra fremmede. Storebroren Ali blev i løbet af sin karriere danmarksmester fem gange og har bokset for det danske landshold. Ali har siden udviklet sig til en rollemodel for Rida, mener Shahbaz, og en kåring som årets borger i Vollsmose ændrer næppe på det indtryk.

Det gode eksempel

Selvom Rida viste tegn på interesse for boksning som ganske ung, skulle der gå en rum tid, før han endelig fik lov at skifte sandsækken ud. Og først som 11-årig boksede han sin første kamp.

- Siden har han bare udviklet sig sindssygt meget. Han har slået den norske mester, den tyske mester og den dobbelte engelske mester. 

- Nu er det på tide at tage ham med til internationale stævner, og nu fortjener han at tage med til VM, forklarer Shahbaz Aslam, der samtidig afviser, at Rida Al-Tamimi er med, fordi de har et godt forhold til hinanden:

- Han er den bedste U17-bokser, vi har i Danmark.

Rida Al-Tamimi øverst på skamlen ved et stævne i Tyskland.
Rida Al-Tamimi øverst på skamlen ved et stævne i Tyskland.
Foto: Privatfoto

Bag talentet ligger der knaldhårdt arbejde. Shahbaz har set mange unge drenge komme og gå i klubben, siden han stiftede klubben i 2015. Men der er et eller andet specielt ved Rida, forklarer træneren. Han er disciplineret og professionel, og så har han et mål om at nå toppen.

- Der er ikke andre børn, der træner lige så meget, som han gør. Han træner op til to gange om dagen. Han elsker at træne, siger Shahbaz og fortsætter superlativerne:

- Det er tit ham, jeg fremhæver som eksempel. Han er selvkørende, og man skal ikke holde ham op på noget. Hvis jeg lægger en træningsplan, så følger han det. Der er andre, hvor jeg skal følge op hele tiden, men det skal jeg ikke med ham.

Far nummer to

Selvom talentet er ubestrideligt, så betyder det ikke, at alt bare går efter planen. Usikkerhed kan snige sig ind, opmærksomhed kan stige en til hovedet, ligesom mange andre ting i livet kan friste en mod en anden tilværelse.

Alt det har eller vil Rida også opleve. Han var blandt andet med i en DR-dokumentar, da han var ti år. En oplevelse, der løftede ham, fortæller Shahbaz Aslam. Men også en oplevelse, som betød, at træneren måtte minde Rida om, hvad det vil sige at være en rollemode, hvordan man bevarer benene på jorden, og hvordan man er en god sportsmand.

Rida Al-Tamimi (tv.) og Shahbaz Aslam (th.) i ringen.
Rida Al-Tamimi (tv.) og Shahbaz Aslam (th.) i ringen.
Foto: Privatfoto

Shahbaz kalder sig en slags "far nummer to" for Rida. Derfor vægter hans ord også. Ikke kun når det kommer til boksning, men også til andre ting i livet.

- Der er grønt lys hjemmefra, de stoler på mig og har tillid til mig. Hvis der er problemer, tager forældrene fat i mig, og så tager jeg en snak med ham. Hvis ikke han lytter til sine forældre, lytter han til mig.

- Man skal nok være direkte med Rida, jeg skal ikke pakke tingene ind, og jeg skal være ærlig over for ham.

Lille, men hurtig

De to skal nok få masser af tid til at tale sammen de kommende uger - alt afhængig af hvordan verdensmesterskabet for de unge boksere går. 

Men som nævnt tidligere er landstræneren optimistisk, og han er ikke bange for at sætte ord Ridas styrker:

- Han er eksplosiv og hurtig både på fødder og hænder. Han er god til at læse modstanderen og viljestærk.

Anderledes forholder det sig, når snakken falder på svagheder:

- Han vejer 48 kilo. Det er ikke ret meget. Der er altid nogle svagheder, man kan arbejde med, men skal vi ikke bare lade den ligge der, slutter Shahbaz med et smil.

Oversigt

    Oversigt