18-årige tjenere kritiserer Dok 5000: - Det er uhørt, siger fagforening

To unge tjenere på Dok 5000 kritiserer selskabet for manglende løn og ændrede arbejdsopgaver. Fagforening kalder det uhørt, men direktør afviser kritikken og siger, at de to 18-årige ikke kan forvente at få løn, når et arrangement aflyses med kort varsel.

Når der igen kan laves større kulturarrangementer på Dok 5000 på havnen i Odense, bliver det uden de to 18-årige studerende, Sharith Nagendran og Emma Rosenbæk, der ellers tidligere har taget vagter som tjenere til arrangementer i Dok 5000's lokaler. 

Sammen med deres fagforening 3F kritiserer de selskabets løn- og arbejdsvilkår i forbindelse med arrangementer og koncerter.

- Det første, jeg blev sat til, var at tage en kæmpe stige og gå ud for at pudse vinduer, siger Sharith Nagendran.

- Vi blev sat til at vaske næsten 1.600 stykker bestik op i hånden, tilføjer Emma Rosenbæk.

Ingen af delene hører under deres arbejdsbeskrivelser.

quote Jeg har ikke haft nogen jordisk chance for at vide det

Sharith Nagendran, studerende

- Vi får at vide, at vi er i undertal, og at der ikke er nok på arbejde, Sharith Nagendran.

Manglende lønudbetaling

Hvad værre var, at de i første omgang ikke fik udbetalt løn for de første vagter som tjenere i august.

- Til sidst måtte vi ringe og være skarpe i tonen og sige, at hvis vi ikke snart får den løn, så ja… Vi var virkelig tæt på at anmelde det, siger Emma Rosenbæk, der fik sin løn udbetalt med ti dages forsinkelse.

Problemerne stopper dog ifølge de to 18-årige ikke ved ændrede arbejdsopgaver og manglende lønudbetaling.

Fjernet fra vagt med kort varsel - uden løn

Få timer før en vagt i december, oplever de at blive afskediget med kort varsel, da et arrangement bliver aflyst på grund af corona. Få timer senere finder de ud af, at de alligevel skal møde på arbejde, da der er en anden vagt, de kan få.

- Jeg siger til ham, at det har jeg ikke haft mulighed for at følge med i. Jeg har ikke haft nogen jordisk chance for at vide det, fordi vi netop blev fjernet, siger Sharith Nagendran.

- Vi bor ikke så tæt på, så vi kunne ikke bare komme med det samme, siger Emma Rosenbæk.

quote Det er uhørt, at de spekulerer i, at man først senere opdager, hvordan vilkårene egentlig er - når man langt om længe får sin løn

Regnar Hansen, sekretær i 3F

Da de udeblev, fik de heller ikke udbetalt løn.

Udbetaler løn som B-indkomst

Det viser sig også, at lønnen på Dok 5000 bliver udbetalt som “honorarer”. Det vil sige, at der er tale om B-indkomst, og det var de ikke klar over.

- Hvor skulle vi vide fra, at vi skulle have undersøgt det mere? Ligger der ikke en vis tillid mellem arbejdsgiver og ansat i, at tingene bliver gjort ordentligt, spørger Sharith Nagendran.

Hvis du vil arbejde for Dok 5000, kan du søge job via en særlig app. Her kan Sharith Nagendran eksempelvis vælge at få sin løn udbetalt på sit hovedkort, men det er en fejl, fortæller selskabets direktør.
Hvis du vil arbejde for Dok 5000, kan du søge job via en særlig app. Her kan Sharith Nagendran eksempelvis vælge at få sin løn udbetalt på sit hovedkort, men det er en fejl, fortæller selskabets direktør.

De to freelance-medarbejdere hos Dok 5000 kunne måske have opdaget de alternative løn- og arbejdsvilkår, men de modtog ikke nogen lønsedler - ikke før TV 2 Fyn rettede henvendelse til Dok 5000.

3F-sekretær: Det er helt nyt for mig

Fagforeningen 3F undrer sig over måden, at ansættelsesforholdene er på i Dok 5000, og Regnar Hansen, der er faglig sekretær i 3F Odense Gops, forstår udmærket de unges frustration.

- Det er helt nyt for mig, at man ansætter folk på den måde, siger Regnar Hansen.

Normalt får en medarbejder sin løn, selv om en vagt bliver aflyst med kort varsel.

- Kutymen er, at man kan aflyses indtil 24 timer før uden at betale. Hvis man bliver aflyst mindre end 24 timer før, skal man have sin løn, fastslår han.

Er det lovligt?

Ved at udbetale lønnen som honorar og derved B-indkomst betragtes de unge som selvstændige, der selv skal sørge for indbetaling til Skat og arbejdsmarkedsbidrag.

- Dok 5000 slipper for at beregne skat og feriepenge, så det er jo i princippet bare administrativt nemmere. Plus det er billigere i forhold til ferieloven og eventuelt andre sociale forpligtelser, de kan have, hvis det er en almindelig ansat, siger Regnar Hansen.

Er det ulovligt?

- Ikke nødvendigvis. Det kan være ulovligt, hvis man udelukkende opretter denne type stilling for at omgås reglerne, forklarer Regnar Hansen.

- Det er uhørt, at de spekulerer i, at man først senere opdager, hvordan vilkårene egentlig er - når man langt om længe får sin løn. Først dér finder man ud af, hvad det er for et system man er blevet underlagt, fortsætter den faglige sekretær i 3F i Odense.

Dok 5000: Et kæmpe administrativt arbejde

Hos Dok 5000 afviser man dog, at der bliver spekuleret i at aflønne selskabets 150 medarbejdere med B-indkomst.

quote De har ikke udført et stykke arbejde. Jeg får heller ikke løn for ikke at møde på arbejde

Andreas Lynnerup, direktør

Dok 5000 bliver drevet af to selskaber: Nordic Liquid Group med base i Middelfart og Danish Event Group, som styres af direktør Andreas Lynnerup fra Aalborg.

- Det er overhovedet ikke noget, vi spekulerer i. Der er ikke noget, vi hellere ville have end at kunne have et fast team og have en masse ansatte, men vi har mange forskellige events, og derfor skal vi bruge mange forskellige kvalifikationer på vores events, siger Andreas Lynnerup.

- Det ville være et kæmpe administrativt arbejde at kunne styre alle dem, fastslår han.

Hvorfor fortæller I ikke tydeligt jeres ansatte, at det er B-indkomst?

- Det synes jeg også, at vi gør.

- Der står, at lønnen bliver udbetalt som honorar.

Men der står jo også, at man kan få det udbetalt via sit hovedkort?

- Det er selvfølgelig en fejl, og der skulle naturligvis have stået B-indkomst.

Er det kutyme at blive fjernet fra en vagt få timer før?

- Nej, det er langtfra kutyme. Det er ikke noget, vi gerne vil. Vi vil helst have fuldt hus.

Bør man ikke kompensere for de vagter, man bliver fjernet fra med kort varsel?

- Det er en debat, der kan åbnes i det her. Det er den fleksibilitet, som vi har mod freelancere, at vi ikke er forpligtede på den måde.

Synes du selv, det er fair, at de ikke får penge for vagterne?

- Ja, for de har ikke udført et stykke arbejde. Jeg får heller ikke løn for ikke at møde på arbejde.

Du kan se hele interviewet med Andreas Lynnerup herunder. 

Se interviewet med direktør Andreas Lynnerup
Fotograf: Fotograf: Pernille Gram

Oversigt

    Oversigt