I det fynske folks tjeneste

53-årig idømt syv års fængsel for rørbombe og maskinpistol

Højreradikal mand fra indvandrerkritisk parti siger, at hjemmelavet rørbombe var til selvforsvar, men den forklaring holdt ikke, mente retten.

00:17

Fyns Politi fandt rørbomben under en ransagning i det vestlige Odense.

En 53-årig mand, der har været opstillet for det indvandrerkritiske parti Frit Danmark, er blevet idømt syv års fængsel ved Retten i Odense for blandt andet at have fremstillet en rørbombe og besiddet en maskinpistol.

Den tiltalte, Michael Ellegaard, er fundet skyldig efter anklageskriftet, der ud over våben omfatter trusler mod sagsbehandlere fra Odense Kommune og vold mod hans daværende kæreste, der var gravid.

Læs også Højreradikal fynbo gemte bombe i altankasse

Manden har erkendt at have fremstillet en rørbombe, der blev fundet af politiet i en blomsterkasse foran hoveddøren ved mandens hjem i Odense-forstaden Bolbro.

Men det var til selvforsvar, fordi han følte sig truet af personer med forbindelse til en terrorsag i Vollsmose i 2007, forklarede den 53-årige i retten.

Det argument købte retsformanden, Alex Nymark, dog ikke.

- Dødstrusler, der er blevet fremsat i en bog fra 2008, kan ikke føre til, at der skulle foreligge nødværge, siger dommeren med henvisning til, at truslerne mod Michael Ellegaard angiveligt blev fremsat i en bog fra 2008 om Vollsmose-sagen.

Maskinpistol gemt under gulvbrædder

Under gulvbrædderne i soveværelset hos manden fandt politiet en fuldt funktionsdygtig maskinpistol med ammunition fra krigens tid.

Våbnet tilhørte farfaren, har den tiltalte forklaret.

Læs også Ekskæreste om højreradikal: Han ville bombe sagsbehandlere

 - Han var modstandsmand, og det er jeg sådan set stolt af. Min farmor fortalte mig godt, at den lå et sted i skunken. Jeg ledte efter den, men fandt den ikke, lød det i retten.

- Det er justitsmord

Dommeren og de to domsmænd dømte den 53-årige for besiddelse af våbnet samt en skarpladt 9-millimeter pistol af mærket Mauser.

- Det er justitsmord, det her, lød det fra den tiltalte, da retsformanden havde læst dommen op.

Hans advokat, Klaus Ewald, oplyste, at dommen vil blive anket til landsretten.