84-årig på langtur med brækket ben

En 84-årig kvinde måtte ud på en ekstra tur fra sygehuset i Odense til Svendborg, da hun i februar brækkede benet. Det dikterede reglerne nemlig. 

Ambulancer skal køre patienter med akut opståede skader til nærmeste sygehus. Derfor blev 84-årige Jytte Madsen fragtet 26 kilometer fra hjemmet i Haarby til sygehuset i Odense, da hun i februar faldt og brækkede lårbenet, skriver Fyens Stifstidende.

Men senere samme aften blev hun kørt videre til Svendborg, fordi Haarby ifølge Region Syddanmark hører til Svendborg Sygehus - Haarby ligger 48 kilometer fra det sydfynske sygehus.

Datteren Inge Jepsen var hos sin mor, da personalet kom ind på stuen og meddelte flytningen.
- Vi sagde, at vi havde frit sygehusvalg, og at vi ville have, at mor skulle blive i Odense. Men vi fik at vide, at det frie sygehusvalg ikke gælder ved akut opståede skader, siger hun til Fyens Stiftstidende.

Politisk diktat

Ledende overlæge på Ortopædkirurgisk Afdeling på OUH Niels-Dieter Röck afviser, at patienter tvinges ud af sygehuset. Han fortæller dog, at afdelingen forsøger at overtale borgere til endnu en tur i ambulancen blandt andet, fordi afdelingen har fået et politisk diktat om at levere patienter til Svendborg.

Det naturlige patientgrundlag for Svendborg Sygehus er på godt 100.000 borgere. Men med beslutningen om, at akutpatienter fra
Faaborg-Midtfyn, Nyborg, Kerteminde og Assens Kommuner også skal til Sydfyn, selv om patienterne i flere tilfælde har kortere vej til Odense, når sygehuset over 150.000 potentielle patienter.

Forkert indretning

Næstformand i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen (S) kender ikke til de konkrete sager.
- Men systemet skal da ikke indrettes sådan, at folk transporteres fra sygehus til sygehus, siger han.

- Jeg en forventning om, at sygehuset kan styre det på en måde, så patienter ikke flyttes unødigt runt, siger Poul-Erik Svendsen til Fyens Stiftstidende.

Oversigt

    Oversigt