85-årige Arne var ensom - så blev han frivillig i Røde Kors

85-årige Arne Mølborg er blevet frivillig. Et samarbejde mellem kommune og Røde Kors har til formål at mindske antallet af ældre mænd, der føler sig ensomme.

For 85-årige Arne Mølborg har der hele livet været fart på. 

quote Efter et år derhjemme, så begyndte jeg at kede mig

Arne Mølborg, frivillig, Røde Kors Odense

Han nyder at have travlt og i den grad også at have noget at give sig til. 

Derfor gik han også først på pension, da han var 82 år gammel. 

- Da jeg fyldte 82, tænkte jeg, at nu måtte det være tid. Og det var også dejligt at gå på pension, men efter et år derhjemme, begyndte jeg at kede mig, siger Arne Mølborg, der samtidig fortæller, at han begyndte at føle sig alene i sin hverdag.

Nyt samarbejde fik Arne i gang

Men Arne Mølborgs dage i kedsomhed derhjemme varede ikke længe. 

Under et besøg fra kommunen blev han nemlig spurgt, hvordan det gik, og der måtte han jo erkende, at han manglede noget at lave. Og derfra gik arbejdet i gang. 

Odense Kommune har nemlig indgået et nyt samarbejde med Røde Kors Odense, der har til formål at mindske antallet af ældre mænd, der føler sig ensomme. Og her passede Arne Mølborg perfekt ind. 

- Jeg har mange gode venner og en rigtig god familie. Men det er bare ikke nok, siger Arne Mølborg.

Ældre og ensomhed

Samarbejdet mellem Røde Kors Odense og Odense Kommune er blot ét af mange, der alle har til formål at mindske antallet af ensomme, ældre mænd. 

- Når ældre mænd går på pension, ændrer hele deres verden sig. I et helt liv har de levet på en bestemt måde, og når det slutter, opleves det som et enormt tab. Og det kan i sidste ende resultere i, at de sidder derhjemme og bliver ensomme, siger Knud Damgaard, der er projektleder i Odense Kommune og fortsætter: 

- Den vigtigste opgave for os som kommune er derfor først og fremmest, at opspore de ældre mænd, der føler sig ensomme, og derefter er det enormt vigtigt at motivere dem. Motivere dem til at møde op, men også til at blive.

Er frisk på flere dage i butikken 

Formanden for Røde Kors Odense, Gerda Madsen, mener lige som Knud Damgaard, at det er vigtigt at få aktiveret de ældre, så de netop ikke føler sig ensomme. 

- Man siger jo faktisk, at det er farligere at være ensom, end det er at være alkoholiker. Og det siger lidt om, hvor vigtigt det så er at komme ud, siger Gerda Madsen. 

For Arne Mølborg har det frivillige arbejde betydet, at han kan holde sig frisk - forhåbentligt længe endnu. 

- Lige nu er jeg her kun én dag om ugen, men det kunne sagtens tænkes, at den ene dag blev til to. Jeg er i hvert fald stadig frisk, og der er intet i vejen med fysikken, siger Arne Mølborg med et smil. 

Arne Mølborg arbejder hver onsdag i genbrugsbutikken på Østerbro i Odense.
Arne Mølborg arbejder hver onsdag i genbrugsbutikken på Østerbro i Odense.
Foto: Pernille Gram