I det fynske folks tjeneste

Advokat: Dårlig idé at straffe familien

Man skal være forsigtig med at lade en straf i en kriminalsag ramme bredt. Man må jo ikke straffe kollektivt. Det siger advokat Bjørn Elmquist.

00:15

Den fynskvalgte retsordfører for Socialdemokratiet, Trine Bramsen, vil have strammet reglerne for, hvornår boligselskaber kan smide såkaldte utryghedsskabende familier ud af deres bolig.

Hun har derfor stillet boligminister Inger Støjberg et såkaldt paragraf 20-spørgsmål om sagen, hvor hun gerne vil vide om ministeren vil overveje en skærpelse af lovgivningsmuligheden for at sætte utryghedsskabende familier ud af deres bolig.

Det sker som en følge af en sag fra Vollsmose, hvor Boligretten i Odense i sidste uge afgjorde at Fyns Almennyttige Boligselskab (FAB) ikke må smide en familie ud af deres lejlighed i Birkeparken i Vollsmose. Sønnen er dømt for at angribe politiet med blandt andet molotovcocktail.

Læs også Trine Bramsen: Kriminel dreng skal smides ud af Vollsmose

Hverken familiens advokat eller familien selv ønsker at udtale sig om Trine Bramsens henvendelse til ministeren. Men advokat i strafferet Bjørn Elmquist, som blandt andet var forsvarer i terrorsagen fra Vollsmose, vil gerne give sin holdning til dommen.

- Umiddelbart vil jeg tro, at boligretten har truffet en klog afgørelse. Man skal være forsigtig med at lade en straf i en kriminalsag ramme bredt. Man må jo ikke straffe kollektivt.

Socialdemokratiet snakker om at skærpe lovgivningen. Hvad tænker du om det? 

- Det kan man aldrig komme i mål med, fordi sager skal afgøres individuelt og konkret i stedet for, at man prøver at trække nogen kategoriske løsninger ned over hovedet. Det er muligt at de får det gennemført – Socialdemokratiet – men de skal ikke foregøgle sig selv, at man så har fået løst ethvert problem i fremtiden.

Har man ikke pligt til at tilgodese naboerne i sådan en situation? 

- Jo, man har en række hensyn, der skal tages, men det er en afvejning – det kan være en vanskelig afvejning.

Læs også Otte Vollsmosedrenge idømt fængsel i otte måneder