Ældre Sagen kritiserer Odense

Robotstøvsugere dur ikke i hjem med mange møbler. Ældre Sagen kritiserer Odense for at tvinge robotterne ind hos ældre.

Lad ældre selv bestemme, om de vil have støvsuget med en robot eller med en almindelig støvsuger. Ældre Sagen håber, at alle kommunerne gør som Frederiksberg og Greve og lader indkøbet af robotstøvsugere være frivilligt.

- Nu tegner der sig et alternativ til de tvangsmetoder, som nogle kommuner har benyttet sig af. Nogle ældre kan have stor glæde af en robotstøvsuger, men det må aldrig blive et krav, siger chefkonsulent Olav Felbo fra Ældre Sagen.

Han henviser til eksempler som Odense og Rudersdal Kommuner, hvor robotterne tvinges ind hos de ældre.

- Nogle ældre kan have glæde af en robot, men mange synes ikke, at den gør ordentlig rent. Måske fordi de har mange møbler og tæpper med frynser i hjemmet, siger Olav Feldbo.

Han mener, at kommunerne i stedet skal bruge robotstøvsugerne på deres egne arealer, for eksempel i plejehjemmenes store fællesrum, sådan som blandt andet Køge Kommune satser på.

- Det er oplagt, at kommunerne bruger teknologien på plejecentre, rådhuse og biblioteker i stedet for at sende robotstøvsugerne på en umulig opgave i private hjem, siger Olav Felbo.

En undersøgelse fra Kommunernes Landsforening viste for nylig, at 66 procent af kommunerne har besluttet at indføre robotstøvsugere i løbet af 2013. Dog er der ikke spurgt til, om de indføres med tvang eller frivillighed.

På Frederiksberg havde politikerne besluttet at indføre dem med tvang, men en undersøgelse viste, at kun otte ud af cirka 600 borgere havde købt en robotstøvsuger.

I stedet købte mange traditionel støvsugning hos private leverandører, men det har aldrig været hensigten, siger borgmester Jørgen Glenthøj (K).

- Derfor har vi taget beslutning om frivillighed. Vi ved, at mange hjemmehjælpsbrugere er utrygge ved at give slip på den traditionelle støvsugning, siger han.

Oversigt

    Oversigt