Ældre skal selv klare støttestrømpen

Omkring 100 ældre borgere i Odense skal fremover selv tage støttestrømper på. Det vil spare kommunen for 1,7 mio kr og gøre de ældre mindre afhængige af hjemmeplejen.

Nu kan jeg sove længere

Hans Andersen på 88 år er en af de ældre Odense-borgere, som i øjeblikket får træning i at bruge en såkaldt støttestrømpe-påtager.
Påtageren skal gøre ham i stand til selv at tage støttestrømper på, så det ikke længere er nødvedndigt at få besøg af en social-og sundhedsassistent hver morgen kl 7.30. 

- Det betyder, at jeg selv bestemmer, hvornår jeg vil stå op, siger Hans Andersen, som allerede efter to forsøg er fortrøstningsfuld, når det gælder om at lære selv at tage de stramme støttestrømper på.

- Det lader til, at jeg selv kan få det til at fungere. Ellers ved jeg jo, hvor jeg kan hente hjælp, siger Hans Andersen.

Penge at spare

Personale fra Odense Kommuen har de seneste par uger trænet omkring 100 ældre i at bruge støttestrømpe-påtageren.
Meningen er, at gøre dem mere selvhjulpne og uafhængige, siger ældrerådmand Jane Jegind.  Men det giver også penge i kommunekassen.

- Jeg vil ikke  lægge skjul på, at vi kan spare penge, når de ældre kan klare strøttestrømperne selv. I bedste fald vil det betyde 1,7 millioner kr i sparede udgifter til personale, siger rådmanden. 
  

Vi kan hjælpe til

Den stramme støttestrømpe, der skal forhindre hævede ben og forbygge blodpropper, trækkes på ved hjælp af et simpelt redskab.

Et stykke kraftigt  plastik snøres og foldes om foden og strømpen trækkes udover.
Når strømpen er gledet på plads, snøres plastikken op med et let træk, og hives op ved hjælp af en strop.   

For 88-årige Hans Andersen tager det omkring 10 minutter, mens det kun tager tre minutter for  plejepersonale. Men det gør ikke noget, han har tid nok, mener han.
- Jeg synes, det er helt i orden at os, der kan klare noget selv,  hjælper til, siger Hans Andersen.

Oversigt

    Oversigt