Afgift til affald truer små virksomheder

Små virksomheder kan ikke konkurrere med det sorte marked, når de skal betale afgift for aflevere privat affald på genbrugsstationerne. Odense Kommune trodser opfordring fra miljøministeriet.

Mand&Bil er en lille virksomhed, der laver praktisk arbejde fortrinsvis for private. Når affaldet fra privat skal køres på genbrugsstationen, skal virksomheden hver gang betale afgift.

- Vi skal betale 150 kroner hver gang, og det betyder, at mine kunder får en ekstra regning på op mod 25 procent. Mange oplever det i forvejen som dyrt at bruge sådan nogen som os, og når vi oveni skal betale afgift for at aflevere det private affald, så vil mange af vores kunder i stedet bruge det grå eller sorte marked, siger Mikael K. Truelsen, Mand&Bil i Odense.

Mikael K. Truelsen har både klaget til Statsforvaltningen, Miljøministeren og haft fremtræde for miljøudvalget i Folketinget for at forklare sin sag.

- Vores kunder har jo allerede betalt for at aflevere affald over skatten, så jeg forstår ikke hvorfor vi skal betale igen, siger Mikael K. Truelsen.

Miljøministeriet har givet Mand&Bil delvist ret, og har opfordret kommunerne til at lade de små virksomheder tilslutte sig den såkaldte transportørordning, så de kan slippe med en årlig affaldsafgift på 1200 kroner om året.

Men i Odense vil det kommunalt ejede Odense Renovation ikke følge ministerens opfordring.

- Konsekvensen vil være en bombe under vores system. De fleste virksomheder afleverer affald for private, og hvis de skal ind under transportørordningen vil vi være nødt til at sætte affaldsprisen op for alle andre borgere, siger Thomas B. Jørgensen, administrerende direktør i Odense Renovation.