Aftale på plads i Odense: Den er endt med status quo - næsten

Der er kun få ændringer i den nye konstitueringsaftale, som politikerne tirsdag aften har præsenteret på Rådhuset i Odense.

En ny konstitueringsaftale er netop blevet præsenteret på Odense Rådhus. Det skete efter endnu en omgang med lange forhandlinger, der har kørt siden søndag. 

Helt ukendt er den dog ikke. Det er nemlig kun endt med få ændringer i forhold til den konstitueringsaftale, som Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative og Nye Borgerlige indgik på valgnatten. 

- Jeg glæder mig over, at vi står tilbage med status quo efter uroen. Det har været et usædvanligt døgn, siger borgmester Peter Rahbæk Juel.

Men lidt nyt er der sket. Enhedslisten, der søndag valgte at springe fra den aftale, de ellers havde indgået på valgnatten med alle partierne i det nye byråd - pånær Venstre - står uden for.

Det samme gør Venstre fortsat. For Enhedslisten er det endt med en plads i Økonomiudvalget. Derfor ser man også den nye aftale som en forbedring.

- De to årsager, der gjorde, at vi forlod aftalen, har vi fået opfyldt. Nu er vi ikke i konstituering med Nye Borgerlige og har fået indflydelse via Økonomiudvalget, siger Reza Javid, Enhedslistens politiske ordfører og spidskandidat til Odense Byråd.

Partiet havde før aftalen fald søndag posten som 1. viceborgmester, men den ligger nu hos Nye Borgerlige.

Har været alle scenarier igennem

Ifølge partierne har det været nogle meget specielle døgn, der har ført dem hele vejen rundt i manegen.

Men også Nye Borgerliges Andreas Møller er trods besværet kommet ud på den anden side med en god mavefornemmelse.

- Jeg er både glad og stolt. Hvis vi havde set det på Netflix, havde vi tænkt, at det var alt for urealistisk. Men vi har fået et tæt og tillidsfuldt samarbejde efter forhandlingerne, og det tegner godt for den retning, vi i fælleskab vil hen mod, siger han.

- Alle scenarier har været i spil de seneste tre døgn. Jeg er glad for, at vi er landet der, hvor vi er.

Sådan er rådmandsposterne fordelt