Afviser at rejse tilsynssag efter borgmester blandede sig i annonce

Ankestyrelsen kommer ikke til at rejse en såkaldt tilsynssag efter klage over, at Peter Rahbæk Juel blandede sig i skattebetalt annonce.

Der bliver ikke rejst en såkaldt tilsynssag i forlængelse af den konservative klage over Odense-borgmester Peter Rahbæk Juels påvirkning en annonce, hvor borgmester både havde klare holdninger til indholdet og fyldte store dele af både tekst og billeder.

Det fremgår af Ankestyrelsens afgørelse, som TV 2 Fyn er er i besiddelse af.

Årsagen til, at der ikke bliver en sag ud af det, er Odense Kommunes egen vurdering og opfattelse af sagen og de fejl, der er blevet begået.

Af afgørelsen fremgår det, at Odense Kommune selv har vurderet, at rammerne for hvordan den kommunale forvaltning kan kommunikere er overskredet i annoncen, da ”... det ikke med tilstrækkelig tydelighed fremgår, at det er byrådets ambitioner, der kommunikeres om og ikke borgmesterens.”

Ankestyrelsen godkender altså ikke som sådan annoncen, men afviser at rejse en sag, fordi forvaltningen allerede har erkendt, at der blev begået en fejl.

Klage fra V og K

Annoncen, som egentlig skulle slå et slag for et grønnere Odense, blev af både Venstre og Konservative læst som valgmateriale for kommunens nuværende borgmester.

Både Venstres Claus Houden og De Konservatives Søren Windell mente, at annoncen fremstod som skattebetalt promovering af Peter Rahbæk Juel (S).

Den kritik fik efterfølgende stadsdirektør Stefan Birkebjerg til at undskylde.

- Det var den kommunale forvaltnings idé og anbefaling at indrykke annoncen, og borgmesteren har alene været forelagt tekst, men ikke annoncen i sin helhed med billeder, sagde stadsdirektøren i april til TV 2 Fyn.

En aktindsigt, som TV 2 Fyn efterfølgende fik, viste dog, at borgmesteren også havde klare holdninger til, hvordan annoncen skulle være, inden den blev trykt i et tillæg til Fyens Stiftstidende 17. april.

Intern undersøgelse

Kommunen satte i forbindelse med kritikken en undersøgelse i gang af hele sagen. I den juridiske rapport vurderede jurister fra Odense Kommune, at annoncen overskred rammerne for, hvordan kommunen skal kommunikere med offentligheden.

Ifølge rapporten, er det det samlede udtryk i annoncen med to store billeder af borgmesteren, samt en tekst, der indeholder hans navn seks gange, som giver anledning til vurderingen.

Til sammenligning er Odense Kommune kun nævnt to gange i brødteksten, og byrådet nul gange.

Konservative bad derfor Ankestyrelsen vurdere, om den konkrete annonce var tilladt, og det er altså den afgørelse, der nu er kommet.

Og fordi Odense Kommune selv erkender, at der er begået fejl, kommer Ankestyrelsen altså ikke til at gå videre med sagen.

Ankestyrelsens tilsyn er et fremadrettet tilsyn. Når vi overvejer at rejse en tilsynssag, kan det have betydning, om sagen har aktuel betydning, og om kommunen har en forkert forståelse af lovgivningen.

Ankestyrelsen vurderer på den baggrund, at der ikke er anledning til at rejse en tilsynssag.

Her er annoncen, det hele drejer sig om.
Her er annoncen, det hele drejer sig om.

Oversigt

    Oversigt