I det fynske folks tjeneste

Albani laver legeplads for mikrobryggere

Albanis nye mikrobryggeri i Odense skal være en legeplads for forskellige brygmestre. Onsdag var den første gæstebrygmester i gang i det nye bryggeri.

Der blev onsdag lagt an til en helt ny øl-smag i de store tanke her på Albanis mikrobryghus. Bryggeriet har inviteret Anders Coisbo som husets første gæstebrygger. Foto: Ole Holbech

Der blev onsdag lagt an til en helt ny øl-smag i de store tanke på Albanis mikrobryghus. Bryggeriet har inviteret Anders Coisbo som husets første gæstebrygger.

Og det lå lidt i kortene, for han har været med til at designe opbygningen af det nye mikrobryggeri.

Læs også Odense Marcipan ovenpå igen efter lukning og stort underskud

Læs også Internationalt anerkendt brygmester til Fyn

- Det er en fantastisk oplevelse. Jeg føler mig stolt og beæret; Først at være med til at tegne og designe det, og så være den første gæstebrygger, siger Anders Coisbo.

Anderkendt brygger i spidsen

Det nye mikrobryggeri er opkaldt efter Albanis grundlægger Theodor Schiøtz. Den anerkendte brygger Anders Kissmeyer er nu tilknyttet Theodor Schiøtz Brewing Company som "Head of Craft Beer Creation".

Og det er vigtigt for bryggeriet at invitere gæstebryggere indenfor:

- Det er noget med at bringe inspiration indenfor, så vi åbner os for omverdenen. Det er en del af vores idé med Theodor Schiøtz Brewing Company.

- Theodor Schiøtz Brewing Company skal gerne udvikle sig til at blive et epicenter for øluniverset på Fyn, i Danmark og gerne endnu mere, siger Anders Kissmeyer.

Hvad den nye øl skal hedde, det er ikke lagt fast endnu. De to brygmestre forventer, at den nye øl er færdig om fire til fem uger.

02:06 Luk video

Fakta om Anders Kissmeyer

Anders Kissmeyers interesse for specialøl begyndte i 80’erne, hvor han som Carlsberg-mand rejste rundt i hele verden, og specielt i USA mødte han de første tegn på en specialølsrevolution.

I 2001 indledte Anders Kissmeyer det danske specialøl-eventyr, da han etablerede Nørrebro Bryghus. Han forlod Nørrebro Bryghus i februar 2010, og har opbygget sit eget specialølbrand, Kissmeyer, og været mentor for en lang række af verdens bedste bryggere.

Anders Kissmeyer blev udlært Diploma Master Brewer fra Scandinavian School of Brewing i november 1984 og blev i 2012 kåret til ”Best Active Master Brewer in the World”. Øleksperter kalder Anders Kissmeyer den tredjemest indflydelsesrige brygger i dansk ølhistorie.

Anders Kissmeyer er nu tilknyttet Theodor Schiøtz Brewing Co. som "Head of Craft Beer Creation". Her inviterer han andre bryggere indenfor for at brygge ølserien Kissmeyer & Friends.

Læs også Nyt mikrobryggeri klar hos Albani: Masser af specialøl på vej

Fakta om Theodor Schiøtz - Albanis grundlægger

Lud­vig Theo­dor Schi­øtz (1821-1900) blev født ved Roskil­de og blev i 1844 uddannet som far­ma­ceut.

I 1851 skif­te­de han spor og blev ansat som højsko­le­læ­rer i Rød­ding, hvor han un­der­vi­ste i fag som kemi, jord­bundslæ­re og zoo­lo­gi, og hvor han blandt andet også ­be­gynd­te en plan­tesko­le.

Ef­ter knap fem år på højsko­len fik Schi­øtz arbej­de hos bryg­ger J.C. Ja­cob­sen på det ret ny­an­lag­te bryg­ge­ri, Carls­berg, i Val­by.

Theo­dor Schi­øtz hav­de på den­ tid også pla­ner om at an­læg­ge et bryg­ge­ri i Flens­borg, men i ste­det kom han - for­ment­lig gen­nem sin ven Oden­se­a­po­te­ke­ren Gu­stav Lo­tze - i for­bin­del­se med to unge for­ret­nings­folk, der hav­de pla­ner om at op­ret­te et nyt bryg­ge­ri i Oden­se.

Dis­se to unge for­ret­nings­folk, Edvard Es­mann og Jo­han Fre­de­rik Ras­mus­sen, an­sat­te Thoedor Schi­øtz som bryg­ge­ri­in­spek­tør.

I de føl­gen­de år frem til 1889 var Theodor Schi­øtz bryg­ge­ri­ets ube­strid­te og dyg­ti­ge første­mand, og ef­ter om­dan­nel­sen af bryg­ge­ri­et til et ak­tie­sel­skab i 1868 blev Theodor Schi­øtz me­de­jer.

Kilde: Albani