Allergicenter tester coronavaccine: Stine fik bivirkninger efter første dosis

Efter at have fået første dosis af covid-19-vaccinen oplevede Stine Pedersen fra Odense at få bivirkninger. Det ønsker allergicenteret på OUH at teste.

Budskabet fra OUH er tydeligt. På deres allergicenter ønsker man at se alle patienter, der har udvist allergiske reaktioner på covid-vaccinen.

En af dem, der har oplevet bivirkninger efter første dosis med covid-vaccinen, er Stine Pedersen, der er ergoterapeut i Odense.

- Først blev jeg rød på min ene arm, og så fik jeg nælder på ryggen og hen over brystet, fortæller hun.

- Jeg tænkte, at det bare var, fordi jeg hvade været ude i frostvejr og så kom indenfor. Jeg havde ikke lige forestillet mig, at jeg ville reagere på noget, når jeg aldrig har gjort det før, siger hun

Derfor kan man få en allergisk reaktion

På OUH priktester man patienter for at være på forkant med mulige allergiske reaktioner. Og det gøres ved at bruge restdråber fra vacciner.

Men hvordan opstår sådan en allergisk reaktion egentlig?

- Hvis man er allergisk, danner man nogle specielle antistoffer, forklarer Carsten Bindslev-Jensen, der er professor på Allergicenteret på OUH.

Hør ham forklare mere i videoen her: 

Sådan reagerer kroppen på allergiske reaktioner. Fotograf: Redigering:

Det er sådan en reaktion, som de forsøger at undgå på Odense Universitetshospital.

- Kunsten er at finde den vaccine, som kan vaccinere patienten uden at give de allergiske bivirkninger, fortæller Carsten Bindslev-Jensen.

I takt med at flere bliver vaccineret, melder travlheden sig hos allergicenteret.

-  Det har vi travlt med. Vi har skabt plads til at se ti patienter med covid-vaccine bivikninger hver eneste dag, siger Carsten Bindslev-Jensen.

Man skal ikke frygte at få den

Det er vidt forskellige allergiske bivirkninger, som patienterne kommer med. Blandt andet oplever patienterne opkast, vejrtrækningsproblemer og udslæt.

Skal man frygte at få vaccinen?

- Man skal på ingen måde frygte at få vaccinen. Det er jo sjældne bivirkninger. Det er måske 1 ud af 100.000 borger, der bliver vaccineret, der får en reaktion, siger  Carsten Bindslev-Jensen.

Stine Pedersen er heller ikke tvivl om, hvad hun tænker om vaccinen, og derfor har hun et klart råd:

- Det er så få, der får de her reaktioner, så jeg vil klart anbefale, at man får den, siger hun og fortsætter:

- Jeg er ikke nervøs for at få anden dosis af vaccinen.

Når Stine skal have sit andet stik med vaccinen, kommer det til at foregå på allergicenteret på Odense Universitetshospital.