Alternativ til seksualundervisning: - En smule akavet med klasselæreren

Det er akavet, når klasselæreren skal undervise om sex, kondomer og kønssygdomme, fortæller Isabella og Cecilie fra niende klasse. De synes, det er en god idé med et alternativ.

Det kan nemt være akavet, når læreren i de ældste klasser i folkeskolen underviser i sex, prævention og kønssygdomme.


Det fortæller Isabella Sofie Vanggaard og Cecilie Bogarch Fogt fra 9.B på Søhusskolen i Odense.

- Det var en smule akavet i starten, men vi vænner os hurtigt til det, og så bliver det ikke så akavet mere ... Jo, lidt akavet med sin klasselærer, siger Cecilie Bogarch Fogt.

quote Det var en smule akavet i starten

Cecilie Bogarch Fogt, 9.B

- Jeg tror også, det er lidt akavet for læreren, tilføjer Isabella Sofie Vanggaard.

Undervisning af unge 

I Odense åbner Klinik for seksuel sundhed i Jernbanegade, og selv om skolepigerne har været tilfreds med deres seksualundervisning i niende klasse, glæder de sig over, at der opstår et alternativ.

På den nye klinik vil rådgivningen og undervisningen varetages af unge i 20’erne.

- Det virker som et godt alternativ til klasselæreren. Man kan være åben over for at snakke med én, man ikke kender, der heller ikke er så gammel, siger Isabella Sofie Vanggaard.

quote Jeg tror også, det er lidt akavet for læreren

Isabella Sofie Vanggaard, 9.B

- Hvis man har nogle spørgsmål, som man ikke tør sige i klassen eller til klasselæreren, der kan være en ældre mand, er det lidt flovt - men hvis det er én, der ikke er meget ældre, er man mere åben over for at spørge om noget, hvis man er i tvivl, tilføjer Cecilie Bogarch Fogt.

Googler eller spørger mor

En af de væsentligste ting, som adskiller seksualundervisningen hos Klinik for seksuel sundhed fra den klassiske undervisning, man hidtil har haft i folkeskolerne, er udbytningen af klasselæreren med en udlært og fagligt kompetent underviser, der ikke har relationer til eleverne.

Klinik for seksuel sundhed drives i et partnerskab mellem Odense Kommune, Region Syddanmark og Aids-Fondet/Checkpoint.

Checkpoint står bag tilbuddet "Ung til yngre", som er normkritisk seksualundervisning til alle niendeklasser i Odenses fri-, privat og folkeskoler. 

Det er ikke kun i skolen eller på klinikker, børn og unge i dag får viden om sex. Ifølge de to skolepiger er søgemaskinen Google, veninderne og mødre hyppigt brugt til spørgsmål om sex, prævention og kønssygdom. 

Klinik for seksuel sundhed og Checkpoint