Alvorlig kritik af hygiejnen på OUH

En ny rapport afslører massive problemer med rengøringen på flere afdelinger på Odense Universitetshospital.

En kontrolmåling, udført af et eksternt firma, viser, at der er uhygiejniske forhold på flere afdelinger af regionens største sygehus. Den manglende hygiejne møder nu alvorlig kritik.

På OUH erkender man nu, at hygiejnen især omkring de allersvageste patienter ikke har været god nok.

- Der er nogle områder, hvor vi ikke har gjort det godt nok, og det er vi virkelig, virkelig kede af, siger sygehusdirektør på OUH Judith Mølgaard.

I en ny rapport dumper en ekstern kontrolenhed rengøringen og hygiejnen på flere afdelinger. det får nu landets patientforening til at slå alarm.

- Der er nogle områder, hvor vi ikke har gjort det godt nok, og det er vi virkelig, virkelig kede af

- Det er foruroligende og stærkt bekymrende for patienterne. Det er ikke til at leve med, siger landssekretær for Patientforeningen Niels Jørgen Langkilde.

Ekstern kontrol hvert halve år 

Der bliver foretaget en ekstern kontrol hvert halve år. En ordning, der blev indført i 2013, fordi sygehuset også den gang havde problemer med hygiejnen.

Hvor svært kan det være?

- Det kan jeg godt forstå, du spørger om. Det er faktisk svært, men vi har gjort rigtig meget, og hvis man ser på det tidligere, så har vi også fået standarden hævet, og det vil vi blive ved med. Og når vi får sådan en rapport som den her, så sæter vi ind massivt alle steder, siger Judith Mølgaard.

Blodstænk på lofter i operationsstuer

Der er blandt andet tale om blodstænk på lofter i operationsstuerne, dårlig rengøring af hospitalsudstyr, patienternes senge og andre møbler. Svigt der kan få alvorlige konsekvenser for patienterne, for hvert år bliver 60.000 ramt af infektioner efter at have været indlangt på et sygehus i Danmark. En del skyldes dårlig hygiejne.

Ifølge Patientforeningen får man ofte henvendelser fra patienter på OUH, der er rystede over forholdene.

- Toiletterne er uhygiejniske, de fortæller, de selv skal gøre rent inden de går i seng, de fortæller, at der ligger efterladenskaber på gulve, de fortæller, der er blodstænk, siger Niels Jørgen Langkilde.

Hvordan vil du nu overbevise om, at denne her gang har I tjek på hygiejnen?

- Jeg vil gøre det ved at sige, at de kan trygt kan komme her til os. Vi skal nok tage hånd om det her, siger Judith Mølgaard.