Analyse: SF og K bliver valgets tabere i Odense

Hvordan står det til i den politiske verden i Odense? TV2/FYNs politiske redaktør Jesper Buch vurderer forud det store topmøde i næste uge, hvordan partierne står lige nu, og hvordan det ville gå, hvis der var kommunalvalg i dag.

Socialdemokraterne

UÆNDRET

Trods et tab på fire mandater genvandt Anker Boye borgmesterposten i 2009. SF's enorme fremgang sikrede det røde flertal. I valgkampen lovede Boye at være mere ydmyg, og det løfte har han indfriet. I dag ser vi en mere jordnær borgmester, - for det meste kun i medierne, når han forholder sig til politikområder og byens udvikling. Tidligere tiders enorme personlige stemmetal skal han dog ikke regne med, selv om de dårlige historier fra HC Andersen fejringen i 2005 er kommet på behagelig afstand.

Socialdemokraterne kan forvente uændret tilslutning, måske en lille tilbagegang.

Venstre

FREMGANG

Venstre har fået stor opmærksomhed ved at melde sig ud af forligene om det nye musikhus og Thomas B. Thriges Gade, og satser nu benhårdt på at blive byrådets største borgerlige parti med Jane Jegind som borgmesterkandidat. Strategien er at kapre især konservative stemmer, men det er ikke uden risiko. Dels fordi Venstre på længere sigt kan komme til at stå helt uden for de store beslutninger. Dels fordi det er uklart, hvor stor en folkelig opbakning, partiet kan mobilisere i forhold til lukningen af Thomas B. Thriges Gade.

Under alle omstændigheder kan Venstre se frem til et flot valg, - godt hjulpet af den generelle opbakning på landsplan og det konservative tomrum efter Jan Boyes død.

Konservative:

TILBAGEGANG

Konservative har ingen forventning om, at rådmand Steen Møller blot tilnærmelsesvis kan tiltrække lige så mange stemmer, som Jan Boye. Til gengæld er der bred enighed om, at han har klaret sig godt som rådmand. Ærgerligt for både Steen Møller og partiet, at han ikke blev valgt som spidskandidat hurtigt og umiddelbart efter Jan Boyes død. Det lange tilløb var med til at tegne et billede af Møller som en slags vikar, som kun kom til fadet, fordi andre og større navne takkede nej.

Uden Jan Boye og med den generelle vælgerkrise i mente, er der udsigt til tilbagegang for Konservative.

SF

TILBAGEGANG

Partiet fik et kanonvalg i 2009, hvor Stina Willumsen kom ind på en stor popularitetsbølge i kølvandet på Villy-effekten. I dag er hendes stjerne falmet - især efter den store fyringsrunde blandt folkeskolelærerne. Stina Willumsen genopstiller ikke, men efterfølges af Brian Dybro. Sidstnævnte støttede Astrid Kragh under formandsopgøret i SF, - og fik dermed placeret sig selv på samme fløj som de øvrige unge fra "Thor Möger-generationen".

Dette har dog næppe længerevarende skadevirkning, men på den korte bane bliver Dybro ikke i stand til at tiltrække de skuffede SF-ere. Desuden arver han Stina Willumsen nye skoleplan med besparelser for 70 millioner kroner. Nu skal Dybro ud og sælge planen som et fremskridt, og det bliver en vanskelig opgave.

SF går tilbage.

Enhedslisten

FREMGANG

Partiet kan glæde sig over, at veteranen og stemmeslugeren (og eneste mand i byrådet) Per Berga Rasmussen genopstiller. Enhedslisten selv forventer et jordkredsvalg med tre pladser i byrådet, og det er bestemt sandsynligt. Dels fordi partiet står stærkt i de landsdækkende meningsmålinger, dels fordi en del af de vælgere, som sidste gang stemte på SF, næste gang vil flytte deres kryds til Enhedslisten.

Dansk Folkeparti

UÆNDRET

Spidskandidaten Alex Ahrendtsen har sit faste "publikum", og det svigter ham ikke. Ingen tvivl om, at Ahrendtsens markante profil også denne gang vil sikre partiet to pladser i byrådet.

Uændret tilslutning - med mindre der opstår "en sag" i valgkampen med personer af anden etnisk herkomst i en ubehagelig hovedrolle. I så fald vil "sagen" blive grebet af Alex Ahrentsen, som sikkert og med stort engagement vil stå klar til at padle rundt i det oprørte vælgerhav og skovle vælgere ind til partiet.

Radikale

Sidste gang røg de Radikale ud af byrådet. Spidskandidaten Susanne Ursula Larsen fik ellers et godt personligt valg med næsten 1000 personlige krydser. Men da stemmerne var talt op, manglede der 80 stemmer for at opnå plads i byrådet. Siden da er Radikale røget til vejrs i de landsdækkende meningsmålinger, og internt i partiet, er optimismen stor. Denne gang kommer partiet tilbage i byrådet, måske som den berømte tunge på vægtskålen, der afgør om borgmesteren skal være rød eller blå.

Alt er åbent

Det står med andre ord helt åbent - og meget kan ske det kommende år. Under alle omstændigheder får vi et fingerpeg på tirsdag den 20. november, når Fyens Stiftstidende, DR P4 og TV 2/Fyn inviterer til debatmøde med partierne og deres spidskandidater.

Oversigt

    Oversigt