10. jul. 2024 kl. 15:01

Andre så stort på regler: Til sidst forlod Grith sin plads med rollator: - Jeg sidder frustreret tilbage

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Det var en besværlig omgang for Grith Nynne Bagge at få sin rollator med til den megakoncert Bruce Springsteen tirsdag holdt i Odense. En besværlig omgang, der endte med alligevel at have været nytteløs.

Først fik hun ikke noget at vide, så var der stramme regler, og så var det hele tilsyneladende ligegyldigt.

43-årige Grith Nynne Bagge fra Dalum havde glædet sig til tirsdagens koncert med Bruce Springsteen, men fordi hun sidste år blev diagnosticeret med den sjældne sygdom syringomyeli, er hun afhængig af en rollator.

Hun købte billetten uden at blive informeret om, at rollatoren kunne være et problem, men da hun ved en tilfældighed opdagede, at den krævede en dispensation, fik hun at vide, at hun kun måtte opholde sig i et afgrænset område for gangbesværede.

Live Nation, der stod bag koncerten, stod fast på, at det var sådan reglerne var, men da koncerten indtraf kunne både Grith Nynne Bagge og andre gæster bemærke, at flere bevægede sig frit på pladsen med både kørestole, krykker og rollatorer. 

Privatfoto
Privatfoto
Privatfoto
/

Ændrede reglerne undervejs

Da koncerten gik i gang, kunne Grith Nynne Bagge se, at flere gæster havde medbragt hjælpemidler som krykker og rollatorer på pladsen, og da hun talte med en sikkerhedsvagt, fik hun at vide, at det måtte hun selvfølgelig godt.

Det undrer hende nu.

Grith Nynne Bagge understreger, at hun har fuld respekt for, at sikkerhedsrisikoen er førsteprioritet ved sådan et arrangement.

- Selvfølgelig skal de sikkerhedsmæssige foranstaltninger være overholdt, men det klinger altså lidt hult, når man står ude på pladsen og ser det modsatte ske, siger hun da TV 2 Fyn taler med hende dagen derpå.

Grith Nynne Bagges sygdom gør blandt andet, at hun har meget lidt energi. Derfor havde hun prioriteret koncerten som en ting, hun ville nyde med sin mand, efter hendes liv havde ændret sig drastisk.

- Jeg sidder tilbage med en frustration over at have brugt så mange kræfter og energi på alt det her, og så kunne det i virkeligheden sagtens lade sig gøre, siger hun.

Privatfoto

- Det handler ikke om, at jeg vil sidde de reglementerede sikkerhedsforanstaltninger overhørig koste hvad det vil. Det absolut vigtigste for mig er selvfølgelig, at vi alle - handicappede som mennesker uden handicap - er sikret de bedste og mest sikre omstændigheder, uanset hvor vi befinder os, tilføjer Grith Nynne Bagge.

TV 2 Fyn har spurgt Live Nation, hvorfor de pludselig ændrede reglerne.

- Undervejs i koncerten vurderede vi, at vi godt kunne lukke lidt op, fordi der slet ikke var fyldt foran det område, som vi havde have lavet til folk i kørestole og med nedsat funktionsevne. Vores vurdering var, at det var sikkert og ville give en bedre koncertoplevelse, skriver PR og Promotion Manager Heidi Degn i en mail til TV 2 Fyn.

Læs også: Grith er afhængig af rollator - men får ikke lov at bruge den til kæmpekoncert
Gå tilbage Del
9. jul. 2024 kl. 6:00
Fyn

Grith er afhængig af rollator - men får ikke lov at bruge den til kæmpekoncert

Da Grith Nynne Bagge købte billetter til Bruce Springsteen koncerten i Odense, havde hun ikke regnet med, at hendes rollator skulle forhindre hende i at få den oplevelse, hun ønskede sig.

53.000 mennesker fylder tirsdag Dyrskuepladsen i Odense til den længe ventede koncert med Bruce Springsteen, der bliver den største enkeltstående koncert nogensinde på fynsk grund.

Men for 43-årige Grith Nynne Bagge bliver koncerten ikke som hun havde regnet med.

Hun kan nemlig ikke bevæge sig frit rundt på pladsen.

Grith Nynne Bagge lider af den sjældne sygdom syringomyeli, som på mange måder minder om sklerose. Den påvirker blandt andet hendes evne til at gå, hendes balance og den giver hende smerter. Derfor er hun afhængig af sin rollator.

- Lige så snart jeg skal gå længere eller stå i længere tid ad gangen, så er jeg nødt til at have den med mig. Så den er altafgørende for, at jeg kan have bare en lille smule livsværdi, for det er der ikke så meget tilbage af desværre, siger Grith Nynne Bagge.

Rollatoren betyder dog, at hun kun må opholde sig i det afgrænsede handicapområde. Et område hun egentlig ikke havde ønsket at se koncerten fra. 

- Jeg ville nok have stået nede bagved med min rollator, så jeg stod lige for scenen. Her er jeg puttet over i en krog. Ud fra kortet ligner det, at jeg ikke kan se scenen forfra, og umiddelbart ser det ud til at vi er ret langt ude i siden, siger Grith Nynne Bagge.

Peter Salomon

Forbyder rollatorer og hjælpemidler

Det er Live Nation, der arrangerer koncerten, og af dem har hun fået at vide, at hun ikke må medbringe rollatoren uden for det aflukkede område.

I en mail til Grith Nynne Bagge skriver Live Nation, at det er nogle sikkerhedsmæssige foranstaltninger, der gør, at de er nødt til at forbyde rollatorer og andre hjælpemidler uden for det afgrænsede område til handicappede.

De har ikke ønsket at stille op til interview, men svarer på spørgsmål på mail. 

- Man må af sikkerhedsmæssige årsager ikke bevæge sig rundt på pladsen udenfor området, da denne type hjælpemidler kan være til fare for en selv og andre ved en evakueringssituation, forklarer Heidi Degn, der er PR og Promotion Manager hos Live Nation Danmark i en mail til TV 2 Fyn.

- Jeg skammer mig ikke på nogen måde, og jeg vil gerne fortælle om den her sygdom, men det virker som om, at skal jeg udstilles endnu mere, siger Grith Nynne Bagge om at skulle opholde sig i handicapområdet og tilføjer:

- Jeg synes, det er underligt, at man bliver et andenrangsmenneske. 

Live Nation understreger over for TV 2 Fyn, at det fra deres side handler om sikkerhed og ikke diskrimination. 

Hos Danske Handicaporganisationer opfordrer de Live Nation til at finde bedre løsninger.

- Det er vigtigt, at man sikrer, at så mange som muligt kan være en del af koncertoplevelser på lige fod med andre, skriver næstformand i Danske Handicaporganisationer Sif Holst i en mail til TV 2 Fyn og fortsætter:

- Vi ved, at det kan lade sig gøre andre steder, så herfra skal der lyde en opfordring til Live Nation om at skabe mere inkluderende koncertoplevelser fremover.

Peter Salomon
Grith Nynne Bagge er afhængig i sin rollator, hvis hun skal til koncert.

Regler for hjælpemidler var uklare

Udover at Grith Nynne Bagge er ked af, at hun ikke kan bevæge sig frit på pladsen som andre tilskuere, har det også været en besværlig proces overhovedet at få lov til at få rollatoren med.

Da hun i sin tid købte billetten, var hun blevet diagnosticeret med sygdommen, og derfor undersøgte hun grundigt, hvilke retningslinjer der gjaldt for koncerten.

Her stod der, at det ikke ville være muligt at medbringe nogen former for klapstole, campingstole eller andet, men der måtte en forklaring på mail fra Live Nation til, før hun fik besked om, at "andet" selvfølgelig også dækkede over rollatorer, ligesom det også dækker over en stok, krykker eller kørestol.

- Det er simpelthen ikke logisk for mig, at "andet" skulle dække over rollatorer. Det kan jeg ikke se, at der er andre mennesker, der skulle kunne regne ud, siger hun.

Fandt ud af det ved tilfælde

Grith Nynne Bagge fik dispensation til sin rollator, men kun fordi hun tilfældigvis så, at andre havde skrevet om det på Facebook.

- Det er desværre ikke noget, der på nuværende tidspunkt er specificeret i købsprocessen, men det er noget, vi fremadrettet vil arbejde på at få tilføjet, skriver Heidi Degn fra Live Nation til TV 2 Fyn og oplyser desuden, at de har opdateret deres hjemmeside med information om, at man kan få dispensation.

Men den gælder altså kun i handicapområdet.

Grith Nynne Bagge var halvanden dag på Tinderbox, og der havde rollatoren ikke krævet særlig godkendelse, eller på nogen andre måder været et problem. Derfor undrer det hende, at det er det til Bruce Springsteen koncerten.

- Denne type koncert er et enkeltstående arrangement og ikke en festival med mange scener og forskellige områder med flere nødudgange, så derfor kan det ikke sammenlignes med en festivalplads, men vi vil videreudvikle på tilgængeligheden for gangbesværede, skriver Heidi Degn.

Energi bliver brugt på bekymring

Udover førnævnte har Grith Nynne Bagge også haft problemer med at orientere sig i toiletforhold, og hvad hun skal stille op, hvis hun skal købe mad og drikke.

Live Nation har givet hende lovning på, at det er muligt at komme på toilettet på det afgrænsede område, men vil hun have mad, så har hun fået lov at tage sin rollator med hen til den madbod, der er lige udenfor det afgrænsede område.

Grith Nynne Bagge sidder tilbage med en oplevelse af, at koncerten har været en drænende omgang, allerede inden den er gået i gang.

- Der er rigtig mange lag, der bliver lagt på i forhold til, at jeg skal bruge energi på at bekymre mig om det her i stedet for bare at kunne glæde mig til at få en musikalsk oplevelse, siger hun.

Sygdommen gør, at hun har meget lidt energi, og da hun sammen med sin mand købte billetter til koncerten, var det af stor betydning.

- Det her var faktisk noget som min mand og jeg havde sat os for, at vi skulle opleve sammen, fordi mit liv har ændret sig så meget på grund af den her sygdom. Det var virkelig noget, vi havde set frem til, og så lige pludselig er der en masse andre ting der fylder, siger Grith Nynne Bagge.

Koncerten med Bruce Springsteen starter klokken 20.

Lyden var bedre midt for scenen

Grith Nynne Bagge fandt plads i handicapområdet og her var oplevelserne blandede. Hun understreger, at vagterne i området var både søde og hjælpsomme og at udsynet til Bruce Springsteen var godt, fordi de havde lavet en skærm i retning af området.

Anderledes forholdt det sig dog med lyden, der var knap så god. Hun beskriver, hvordan der kun var sat én højtaler op i retning af handicapområdet og at det i kombination med en uheldig vindretning, gjorde lyden dårlig.

- Midt for scenen får du den bedste lydoplevelse, og jeg havde jo egentlig drømt om at stå i midten, men nede bagved, så jeg ikke generede nogen med min rollator, siger hun.

Størstedelen af koncerten blev hun i handicapområdet.

- Jeg tænkte, at jeg også skal give det en chance. Der er ikke nogen, der skal sige til mig, at jeg ikke har gjort, hvad jeg kunne for at overholde reglerne, siger hun og tilføjer, at hun mod slutningen af koncerten bevægede sig ned midt for scenen.

- Vi kunne jo se ude på pladsen, at der var masser af mennesker med rollatorer, kørestole og krykker, og folk sad også med tæpper, det var simpelthen så hyggeligt.

- Det var jo lige det, jeg havde drømt om, som jeg heldigvis fik en lille snert af til sidst, tilføjer hun.

Til sidst i koncerten begav Grith sig ud til resten af koncertpladsen.

For mange mennesker i handicapområdet?

Grith Nynne Bagge fortæller med stor begejstring, at handicaptoiletterne fungerede rigtig godt med rollatoren.

Men hun havde indtryk af, at de måske ikke havde været forberedt på, at så mange ville have dispensation til at opholde sig i området, for der var forholdsvis lang kø ved toiletterne, og de stole, der var til rådighed blev hurtigt optaget.

Grith Nynne Bagge understreger dog, at personalet på pladsen gjorde alt, hvad de kunne for at imødekomme de forskellige behov.

I et skriftligt svar til TV 2 Fyn fortæller Livenation, at der ganske rigtigt var flere i handicapområdet end forventet.

"Ja, vi gav flere dispensationer end forventet og langt flere end nogensinde før. Vi havde lavet ekstra plads på kørestolspodiet end til de kørestolspladser vi havde solgt, da vi til disse shows indimellem oplever at folk kommer i kørestol uden en kørestolsbillet. For at undgå en dårlig oplevelse for kørestolsbrugeren henvises de derfor til det hævede podie, så de kan se udover de stående gæster. Der kom en del flere af denne slags, som ikke havde søgt dispensation, ligesom der var flere ansøgere end forventet."

14. dec. 2024 kl. 12:00
Tophistorie

Politikere beskylder vagthund for at kigge ud af vinduet

LYT
Del
Link
kopieret!

En vagthund er som regel sat i verden for at beskytte sine værdier med tænder og kløer.

Kommunernes vagthund bliver dog nu beskyldt for at se tamt til, og ligefrem selv gøre skade på de værdier, som den skal beskytte.

Sådan lyder kritikken fra to oppositionspolitikere i Langeland Kommune ovenpå historien om, at Langeland Kommune stadig ikke kan overholde loven, når den for eksempel tvangsfjerner børn fra deres forældre.

Kigger ud af vinduet

- Ankestyrelsen er jo inde som det offentliges vagthund. De skal sikre sig, at det er lovligt, det kommunerne foretager sig. Det gør man ikke, siger Søren Ramsing, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Langeland Kommune for Radikale Venstre.

Han kalder det rigtig trist læsning, at Langeland Kommune stadig ikke kan overholde loven i familieafdelingen, som TV 2 Fyn forleden kunne fortælle.

Det skriver en statslig task force nemlig sort på hvidt i et notat, som Ankestyrelse nu overvejer en tilsynssag på baggrund af.

- Altså jeg mener, at vi er ude et sted nu, hvor Ankestyrelsen for lang tid siden burde have tvunget Langeland Kommune ved for eksempel at at give dagbøder til de ansvarlige, siger Søren Ramsing.

Den statslige task force har arbejdet med at forbedre forholdene i familieafdelingen, siden Ankestyrelsen i november 2022 pålagde Langeland Kommune at gennemgå over 200 af afdelingens børnesager.

Noget som Søren Ramsing mener, at kommunen er sluppet alt for let afsted med. Han og andre oppositionspolitikere flere gange gjort opmærksom på, at kommunen ikke har lavet den gennemgang, som Ankestyrelsen bad om.

- Til det har Ankestyrelsen kigget ud af vinduet, og undladt at gøre det de burde gøre. Ankestyrelsen har ikke taget det her alvorligt, siger Søren Ramsing.

Han bakkes op af næstformanden i kommunens arbejdsmarkeds-, børne-, unge- og socialudvalg.

- Ankestyrelsen kommer med en løftet pegefinger her. Men der er altså nogle fingre, der bør pege tilbage på dem selv også, siger næstformand Jesper Skovhus (LA) og tilføjer:

- På et eller andet tidspunkt har Ankestyrelsen altså heller ikke gjort deres arbejde godt nok.

Minister vil ikke give bøder

En ting er sikkert.

Økonomiske sanktioner som dagsbøder kommer med stor sandsynlighed ikke til at ramme Langeland Kommune, selvom sagsbehandlingen fortsætter med at være på det nuværende niveau.

Det gjorde social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen klart i et samråd torsdag om situationen på Langeland.

- For mig så er økonomiske sanktioner ikke den rette vej at gå, lød det fra ministeren til et af de mange spørgsmål på samrådet om, hvorfor det ikke får konsekvenser for Langeland Kommune at bryde loven.

- Vi skal sætte ind, før kommunerne laver fejl. Blandt andet ved at sikre fagligheden i kommunerne.

Ankestyrelsen har ikke ønsket at stille op til interview med TV 2 Fyn om kritikken, men har givet et skriftligt svar.

“Tilsynet i Ankestyrelsens opgave er at føre et retligt tilsyn med, at kommuner og regioner overholder den lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder. Tilsynet kan blandt andet udtale sig om lovligheden af kommunale dispositioner eller undladelser,” skriver Ankestyrelsen til kritikken.

Desuden understreger styrelsen, at den 3. november 2022 afgav en tilsynsudtalelse om lovligheden i Langeland Kommunes sagsbehandling i familieafdelingen, hvor den påpegede lovbrud.

Aktuelt overvejer Ankestyrelsen igen en ny tilsynssag.

14. dec. 2024 kl. 15:22
Tua Holmboe

Se billederne fra populært julemarked med ventelister

LYT
Del
Link
kopieret!

Både udstillere og besøgende valfarter til det traditionsrige Kulinarisk Sydfyns julemarked, hvor boderne bugner af økologiske og lokale produkter fra producenter i hele landet.

I år har projektleder Mikael Hansen måtte oprette venteliste, fordi flere, end der var plads til, ønskede en bod.

- Vi har udstillere, der allerede nu vil booke til næste år og næste år igen. I år har vi udstillere på venteliste, fortæller han.

Alene på de første to timer af fødevarejulemarkedet har der ifølge Mikael Hansen været 800 besøgende igennem.

- Det er jo fantastisk.

Kulinarisk Sydfyns julemarked finder sted lørdag og søndag.

Tua Holmboe
Tua Holmboe
Tua Holmboe
Tua Holmboe
Tua Holmboe
Tua Holmboe
Tua Holmboe
Tua Holmboe
Tua Holmboe
Tua Holmboe
Tua Holmboe
/
14. dec. 2024 kl. 14:03
Local Eyes

Politiet indhenter "førerløs" bil efter kort biljagt

LYT
Del
Link
kopieret!

Det er endnu ikke sikkert, hvem der kørte den sorte Opel, der efter en kort biljagt på bare tre minutter blev smidt for enden af Skovhaven i Agedrup.

Klokken 02.10 ville politiet stoppe bilen, der manglede både forreste nummerplade og kofanger. Det ville føreren ikke.

Da politiet efter en jagt ad først Kertemindevej, så Græshaven, til højre ad Brolandvej og til sidst Skovhaven fandt bilen, var chaufføren væk.

Hundepatruljer på sporet

- Enten løber føreren fra bilen, eller også har han smidt sig om på bagsædet, fortæller vagtchef ved Fyns Politi Johnny Müller.

I bilen befandt sig to mænd i 20’erne, og det vagtchefen betegner som en “større” kniv.

Begge mænd er sigtet for overtrædelse af våbenloven. Ingen er sigtet for at stikke af fra politiet. Endnu.

- Der er flere spor at gå efter. Blandt andet er der overvågning fra området, og vi skal afhøre vider. Vi har søgt med hunde og har ikke fundet noget. Det kan godtgøre, at ingen er løbet fra stedet, men vi skal stadig bevise det, siger Johnny Müller.

Begge mænd er løsladt efter anholdelse.

14. dec. 2024 kl. 12:56

EHF hædrer afdøde Morten Stig Christensen med ærespris

LYT
Del
Link
kopieret!

Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) har hædret Morten Stig Christensen under finaleweekenden ved kvindernes EM.

Det skriver DanskHåndbold.

DanskHåndbolds formand døde pludselig af et hjertestop 1. november. Han satte et stort aftryk på håndbolden i hele verden, og derfor har EHF tildelt ham forbundets ærespris.

I samme ombæring har EHF besluttet at opkalde sine nye initiativer inden for breddehåndbolden efter Morten Stig Christensen.

- For at holde hans arv i live og i anerkendelse af hans indsats for håndbolden, er det nye EHF Grassroots Charter opkaldt efter ham og vil blive kaldt "Christensen Grassroots Charter", siger EHF-præsident Michael Wiederer.

Morten Stig Christensen blev 65 år.

14. dec. 2024 kl. 10:50
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Tyve stjal den forkerte telefon - nu kommer politiet med opfordring

LYT
Del
Link
kopieret!

Det er dumt at tage noget, der ikke dit. Det er endnu dummere at tage noget, der har indbygget gps.

Natten til lørdag spurgte en mand to andre om vej på Fisketorvet i Odense. I den forbindelse lod han de to mænd holde sin telefon, men i stedet for at vise vej på kortet, snuppede de telefonen og gik derfra.

Heldigvis havde telefonens ejer slået sporingsværktøjet Find my iPhone til, og politiet kommer nu med en klar opfordring til, at andre gør det samme.

Telefonen ringede på bagsædet

- Det er en fin måde at sikre sig selv. Det kan gøre, at vi kan fange gerningsmændene, fortæller vagtchef ved Fyns Politi Johnny Müller.

Og det var lige præcis, hvad der skete kort efter klokken 04.30.

På grund af telefonens gps blev politiet ledt på sporet af en bil, der blev standset i Odense C.

- Vi spørger de to herrer, om de har en telefon, der ikke er deres. Det benægter de, men fordi Find my iPhone var slået til, kan man få telefonen til at afspille en lyd, og den lå så i bilen, fortæller vagtchefen.

Begge mænd blev anholdt, sigtet for tyveri og løsladt igen. Telefonen kom tilbage til rette ejermand kort tid efter.

14. dec. 2024 kl. 10:01
Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Norsk fløjspiller savner familien og forlader Odense Håndbold

LYT
Del
Link
kopieret!

Odense Håndbold mister til sommer en af sine fløjspillere.

Når Malin Aunes kontrakt med den fynske klub udløber, skifter hun til Storhamar Håndball i hjemlandet Norge.

Det oplyser klubberne lørdag på deres hjemmesider.

Savnet til familien er en af årsagerne til, at højrefløjen nu vender snuden hjemad.

- Det bliver helt klart vældig trist at forlade det fantastiske hold, vi har her i Odense. Jeg har virkelig været glad for tiden, jeg har haft med pigerne og resten af klubben.

- Jeg har altid følt mig så velkommen og godt taget imod og mødt så mange fine mennesker her i Odense. Jeg skal virkelig nyde resten af sæsonen og give alt, jeg har, for at opnå de mål og drømme, vi har sammen, siger hun til Odenses hjemmeside.

Bliver savnet i Odense

Malin Aune har spillet for Odense siden sommeren 2023 og står noteret for 79 kampe. I dem har hun scoret 48 mål.

Sportsdirektør Trine Nielsen ser frem til at se 29-årige Aune på banen i den resterende del af sæsonen.

- Det har været og er en sand fornøjelse at have Malin i Odense Håndbold. Hun er indbegrebet af professionalisme og en ægte holdspiller.

- Hun vil blive savnet i klubben og ikke mindst i truppen, men jeg har hele tiden vidst, at Malin på et tidspunkt ville vende hjem til Norge efter mange år udenlands, siger Odenses sportsdirektør.

Ud over Aune råder Odense over den danske landsholdsspiller Andrea Aagot Hansen til højrefløjen.

14. dec. 2024 kl. 9:31

GOG spiller sidste kamp i Gudme nogensinde

LYT
Del
Link
kopieret!

Der er sjældent et ledigt sæde at finde, når GOG spiller på hjemmebane i Gudme. Lørdag spiller de sydfynske helte for sidste gang i Gudme.

Efter VM-pausen flytter holdet efter mere end et halvt århundrede fra byen. Når Håndboldligaen genoptages til februar, hedder hjemmebanen Arena Svendborg. Det betyder, at endnu flere kan se de gulblusede spille håndbold.

I hallen i Gudme er der bare 1.350 siddepladser - det antal bliver mere end fordoblet i Svendborg. I Arena Svendborg vil 3.016 kunne heppe det sydfynske hold.

Den sidste hjemmebanekamp i Gudme bliver mod Skanderborg AGF. Kampen fløjtes i gang klokken 16 - formentlig til endnu en gang med fulde huse på lægterne.

14. dec. 2024 kl. 8:39

Blæst påvirker trafikken

LYT
Del
Link
kopieret!

Det blæser igen op over Danmark, og det påvirker i øjeblikket trafikken på Langelandsbroen.

Vejdirektoratet melder på hjemmesiden trafikinfo.dk om kraftig blæst i begge retninger. Der er ingen restriktioner, men man skal dog være opmærksom på, at blæsten kan påvirke kørslen.

Blæsten forventes at aftage i løbet af lørdag eftermiddag.

14. dec. 2024 kl. 6:00
Arkiv/Privatfoto

Julemanden snød Amalie for 300 kroner og skuffede hendes børn - sådan undgår du jule-fup

LYT
Del
Link
kopieret!

Julen er hjerternes – og svindlernes – fest.

I 2023 blev flere fynske familier således snydt for både penge og julemandsbesøg.

En af de svindlede var Amalie Pedersen, som meldte sig ind i facebookgruppen Find din Julemand i håb om at gøre netop det; komme i kontakt med en rar, troværdig mand i rød jakke og hvidt skæg, som ville slå vej forbi hjemmet i Langeskov og overraske hendes to børn.

Men allerede i ugen op til juleaften begyndte rygterne at svirre i gruppen; der var ikke rent mel i alle juleposer.

Samtidig begyndte den julemand, Amalie Pedersen havde lavet en aftale med, at opføre sig underligt.

- En dag skriver han, at han har fået mange henvendelser, men også mange aflysninger, og derfor ville han gerne bede om et depositum.

Derfra tog det en ubehagelig drejning.

Brændt af på juleaftensdag

Amalie Pedersen og hendes mand endte med at overføre 300 kroner til manden. Da pengene var overført, svandt kommunikationen ind.

- I bagklogskabens lys var det naivt, når vi ikke kendte mere til ham, men vi var jo bare godtroende forældre, der ønskede at give vores børn en magisk jul.

Og så - klokken 16.30 den 24. december - kom den endelige aflysning.

“Vi tager stærkt afstand fra den slags.”

— Henrik Krisitiansen, Dansk Julemandslaug

Derefter forsvandt mandens facebookprofil, og det telefonnummer, han brugte, var pludselig deaktiveret, fortæller Amalie Pedersen.

Pengene fik hun aldrig retur, men det var heller ikke det vigtigste.

- Jeg blev megaramt. Det var ikke pengene, det handlede om, men det at blive snydt for noget, jeg skulle have glædet mine børn med.

Julemandens råd til at undgå svindel

Hos Dansk Julemandslaug er de bekendte med, at nogle kan finde på at snyde i julemandens navn.

- Vi tager stærkt afstand fra den slags. Vi mener, at en julemand skal være en glædegiver. Det er, hvad julen drejer sig om. Det er et af de vigtigste aspekter ved at være julemand, lyder det fra foreningens oldermand Henrik Krisitiansen.

Dansk Julemandslaug er en samling af professionelle julemænd, der hvert år bliver hyret til arrangementer og private julebesøg.

Henrik Kristiansen kommer nu med råd til, hvordan danskerne undgår at blive snydt på den store dag.

Et af dem er at få julemanden til at verificere sig med et billede og undersøge hans facebookprofil.

- På den måde kan du sikre, at det er en ægte profil, og at personen står ved, at de er julemand. De, jeg kender til, gør det tydeligt på deres profil, at de brænder for rollen som julemand.

14. dec. 2024 kl. 5:00
Pelle Rink/Ritzau Scanpix

Blæsevejr er godt nyt for dagens elpriser

LYT
Del
Link
kopieret!

Ugen har stort set været præget af fænomenet dunkelflaute, som er et tysk ord, der beskriver gråvejr og rolige vindforhold.

Det har sat pres på den grønne strøm fra sol og vind, og torsdag toppede elpriserne på 8,73 kroner per kilowatttime (inklusiv moms, men uden afgifter), skriver TV 2 Vejret.

Nu venter nogle blæsende dage og regnfulde dage, og særligt blæsten sender elpriserne et godt stykke nedad.

Lørdag kommer elprisen under 50 øre per kilowatttime.

En koldfront med regn bevæger sig over Fyn midt på dagen, så husk også regntøj, hvis du skal ud i det tidsrum.

13. dec. 2024 kl. 22:18

Fødevarestyrelsen advarer hundeejere om tilbagekaldt produkt

LYT
Del
Link
kopieret!

Firmaet Chrisco A/S tilbagekalder Chrisco Tyggeruller med kylling.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse sendt til TV 2.

Virksomheden har fået indberetninger om adfærdsændringer hos hunde efter, at de har spist produktet.

De opfordrer til at kassere produktet eller aflevere det tilbage i butikken, hvor det er købt.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her