Anonym behandling til velfungerende misbrugere

Fynboer med fast arbejde og et skjult misbrug af hash eller kokain kan nu få anonym behandling i Odense.

Et ukendt antal danskere har et skjult misbrug af stoffer, samtidig med at de passer både job og familie. Hidtil har det ikke været muligt for disse misbrugere at få anonym behandling, men det ændrer en ny ordning i blandt andet Odense på.

- Det er meget tabuiseret at have et misbrug, så det er helt afgørende, at man nu kan få behandling uden at blive registreret, siger Lise Janning, der er projektleder i Odense til Politiken.

Ud af de 33.000 stofmisbrugere, der ifølge Sundhedsstyrelsen skønnes af være i Danmark, vurderes 11.000 alene at være hashmisbrugere.

- For at komme i behandling i projektet skal man dokumentere, at man har en tilknytning til arbejdsmarkedet, siger Lise Janning.

De mest udbredte illegale stoffer efter hash er amfetamin, kokain og ecstasy. Der findes ikke tal på, hvor mange der lever et dobbeltliv med både arbejde og stofmisbrug. Det skal forsøgsordningen være med til at ændre.

I det nye projekt slipper misbrugerne for at skulle aflevere cpr-numre og dermed blive registreret som misbrugere i det kommunale system. Målgruppen er almindelige mennesker med et normalt arbejde, der udadtil er velfungerende, for eksempel pædagoger eller sygeplejersker, men hvor der bagved gemmer sig et misbrug.