I det fynske folks tjeneste

Ansatte: Ingen tørklæder på OUH

Et tørklæde er et religionspolitisk symbol, som ikke hører hjemme på et hospital. Det mener en gruppe medarbejdere på Odense Universitetshospital (OUH).

Gruppen tæller både sygeplejersker, sygehjælpere og sundhedsassistenter. Igennem et par måneder har de i sygehusets personaleblad "FOKUS" forsøgt at rejse debatten om tørklæder på arbejdspladsen, skriver Kristeligt Dagblad.

- Når man tager sin uniform på, er det meningen, at personen skal træde i baggrunden. Jeg har oplevet flere patienter, der føler, at det er krænkende og provokerende, at de bliver påduttet personalets politiske og religiøse overbevisning. Vi siger ikke, at man ikke må være muslim, jøde eller kristen. Vi mener bare ikke, man skal trække religiøse symboler ind i det professionelle liv. Det bliver vi nødt til at lægge fra os i omklædningsrummet, siger en af dem, der har rejst debatten, sygeplejerske Rachel Adelberg Johansen.

Hun understreger i øvrigt, at gruppen af medarbejdere kommer fra alle dele af det politiske spektrum.

Uniformsudvalget på Odense Universitetshospital har dog ikke tænkt sig at forbyde tørklæder:
- For os handler det om, hvorvidt hygiejnen er i orden, og om folk passer deres job. Med 10.500 ansatte er vi en spejling af samfundet, og vi skal kunne rumme meget. Vi har i øvrigt aldrig haft en eneste klage fra en patient over en medarbejder med tørklæde, siger human resource-chef Frits Pedersen, der ikke mener, at de 12 kritiske medarbejdere repræsenterer en majoritet på OUH.