Antenneforening i Odense: - Det ligner systematisk ødelæggelse

Dyrup-Sanderum Antenneforening oplever at konkurrenten TDC ofte laver skader på deres kabelnetværk, når der nedgraves fibernet i deres område.

Intet internet og intet TV. 

Det er der ikke mange hustande i Danmark, der lever uden. Men for en antenneforening i Odense har det været næsten hverdag at miste forbindelsen til de to. 

Dyrup-Sanderum Antenneforening leverer internet og tv til cirka 4.400 borgere i Odense. Og ifølge foreningen sker det næsten dagligt, at foreningens kabler, der ligger i jorden, bliver gravet over.

quote Det ligner systematisk ødelæggelse

Henrik Lindholm

Det er TDC, der er ved at lægge fibernet ned i samme område, som foreingen har deres kabler. Et arbejde, der udføres af TDC's underleverandør VIKTECH.

De mange overgravninger har tvunget den lokale forening til at ansætte en ekstra tekniker for at følge med de mange reparationer.

Det er et stort problem. For kablerne skal samles meget præcist af teknikere, ellers virker de ikke optimalt. Og hvis det ikke meldes ind til foreningen, er det svært for dem at opdage det.

- Man kan jo ikke se skaden, før vores kunders net bliver tilpas langsomt, fortæller Henrik Lindholm.

Og det er til stor frustration for foreningen. 

- Det ligner systematisk ødelæggelse, konstaterer Henrik Lindholm, der dog indrømmer at han ikke har noget bevis for det.

Ifølge Henrik Lindholm kunne hovedparten af overgravningerne dog være undgået. Han mener ikke, at man er god nok til at følge tegningerne over foreningens kabler, når der bliver gravet. 

Brev til kommunen

Det har fået foreningens bestyrelse til at skride til handling. Derfor har Henrik Lindholm skrevet et langt brev til Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), og stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen.   

I brevet beskriver foreningen de omfattende og gentagende skader på deres ejendom og på kommunens fællesarealer. Blandt andet er man utilfreds med den stand, som fortovene bliver efterladt i efter gravearbejdet. 

- Målet er at få kommunen til midlertidigt at suspendere gravetilladelsen og indbyde til en fælles snak med TDC, forklarer Henrik Lindholm. 

Han er blevet inviteret til et møde med kontorchef for vejmyndigheden Jacob Juhl Harberg senere denne uge om sagen. 

Underdirektør i TDC Henrik Leu siger til TV 2 Fyn i et skriftligt svar, at TDC gør deres bedste for at undgå overgravninger i forbindelse med etableringen af ny fiber og afviser, at der ligger bevidste handlinger bag. 

Firmaet påpeger, at overgravninger øger deres omkostninger til gravearbejdet, og at man derfor forsyner underleverandører med tegninger af graveområdets ledningsstruktur.

I forbindelse med projektet er der blevet hentet tegninger ind over allerede eksisterende kabler. Men desværre kan der forekomme overgravninger alligevel.

- I visse tilfælde, så er de tegninger dog desværre ikke retvisende, eksempelvis fordi kablerne er etableret for flere år siden, forklarer Henrik Leu.