Autoforhandler sælger færre elbiler end før: - Men det kan stadig svare sig at skifte fra benzin til el

Fynsk autoforhandler kan mærke, at elbilkøberne har trykket på pauseknappen. Trods stigende elpriser er det fortsat billigere at køre elbil frem for en benzin- eller dieselbil.

Salget af elbiler og især brugte elbiler er går tilbage.

Det mærker man hos bilforhandlerne.

Hos Autocentrum på Dalumvej i Odense peger kunderådgiver og salgsansvarlig Jeppe Vesterholm således på, at de stigende elpriser har skabt usikkerhed.

- Der er sket noget, hvis du går to måneder tilbage og så kigger på i dag. Der er sket en ændring, konstaterer Jeppe Vesterholm.

At de elbil-hungrende danskere udsætter skiftet fra fossile brændstoffer som drivmiddel til den noget mere miljørigtige strøm bekræftes af tal fra markedspladsen Bilbasen. 

Her sætter udbuddet af brugte elbiler rekord.

Den seneste måned er der således sat 2.000 flere elbiler til salg, så der lige nu er 5.500 brugte elbiler til salg på Bilbasen.

Samtidig kan markedspladsen konstatere, at for to uger siden havde elbiler en stigende pris. Den sidste uge blev 600 elbiler sat ned i pris.

Hos Autocentrum fortæller Jeppe Vesterholm, at man i foråret 2021 oplevede, at firmaets salg af brugte elbiler fra en måned til en anden steg med 300 procent.

- Men det kan dog variere fra måned til måned. Der er flere ting, der spiller ind, så det er svært at forudsige, siger han og vurderer, at situationen med elbil-salget kan blive værre.

- Fordi vi stadig er undervejs i den her inflationskrise. Og der er ikke nogen, der ved, hvornår den ender. Så jeg kan et eller andet sted godt frygte, at det vil blive værre.

Hos FDM bekræfter forbrugerøkonom Ilyas Dogru usikkerheden hos elbilkøberne.

- Der er ingen tvivl om, at vi får flere henvendelser fra folk, der vil udskyde sit køb af elbil, siger Ilyas Dogru.

Jeppe Vesterholm, kunderådgiver og salgsansvarlig hos Autocentrum i Dalum, råder til, at man tager service, reparationer, vedligholdelse og værdiforringelse med i regnestykket, når man overvejer at skifte bil.
Jeppe Vesterholm, kunderådgiver og salgsansvarlig hos Autocentrum i Dalum, råder til, at man tager service, reparationer, vedligholdelse og værdiforringelse med i regnestykket, når man overvejer at skifte bil.
Foto: Julie Lapp

Usikkerheden hos køberne har ifølge FDM's beregninger ikke bund i virkeligheden. 

Beregningerne viser, at omkostningerne ved at køre i benzinbil kontra en elbil, er højere, så det kan, trods de stigende elpriser, stadig godt betale sig at køre på strøm.

Det viser sig i praksis også at holde vand, siger Jeppe Vesterholm.

- Hvis man regner på den enkeltes behov, kan det i mange tilfælde rigtigt godt svare sig, at skifte fra en benzinbil til en elbil.

- Det kan godt være, at el lige nu er dyrere, end det før har været, men derfor kan det godt være billigere at køre i en elbil, fordi der også er en masse andre omkostninger ved at eje en bil end bare det at fylde benzin på den eller lade den op med strøm, forklarer Jeppe Vesterholm.

Han nævner service, reparationer, vedligholdelse og værdiforringelse.

- Det er derfor vigtigt, at man husker at drage alle de ting ind i ens regnestykke om, man skal skifte bil eller ej.

FDM: Man skal tage sin forholdsregler

Elbilejerne kan således være helt rolige på trods af de store omvæltninger, slår forbrugerøkonomen Ilyas Dogru fra FDM fast. Det er kun et spørgsmål om at tænke sig inden man stikker ladestikket i bilen.

- Hvis man tager sine forholdsregler, bør man kunne drible udenom de største stigninger, siger Ilyas Dogru.

På nogle tidspunkter er elprisen endda så lav, at man kan lade en elbil til, hvad der svarer til fem kroner per liter benzin.

- Man skal holde øje og ikke bare lade løs, lyder et Ilyas Dogrus råd til elbilejerne.

Som elbilejer skal man ikke bare lade løs, lyder FDM's råd til elbilejerne.
Som elbilejer skal man ikke bare lade løs, lyder FDM's råd til elbilejerne.
Foto: Julie Lapp

Bilforhandler: Du skal klart vælge en elbil

Ifølge eksperterne skal elbilejerne således fortsætte med at lade bilerne - og i stedet slå koldt vand i blodet.

- Folk kan godt have en tendens til at skræmme sig selv og tage forskud på sorgerne. Men det er måske, fordi de ser sig blinde på det, de læser og hører.

- Du skal klart vælge en elbil, som forbruger i dag. Det er der ingen tvivl om, siger Jeppe Vesterholm og tilføjer:

- Af miljømæssige årsager er det grund nok til at vælge en elbil.

Ligesom det ikke er ligegyldigt, hvilket tidspunkt på døgnet du sætter vaskemaskinen eller opvaskemaskinen i gang, så det altså heller ikke ligegyldigt, hvornår du oplader dit køretøj.

Her kan du se, hvad prisen på el på Fyn er lige nu.

Oversigt

    Oversigt