Bager hæver priser på bagerbrød på grund af dyre elregninger

På Fyn og resten af landet er elpriserne lige nu på himmelflugt. Og det gør det dyrt at drive bagerforretning, fortæller indehaver af Rises Brød i Odense.

Hos Rises Brød i Odense bliver kunderne mødt af et skilt inde ved butikkens disk.

- Kære kunde. Vi ser os nødsaget til at hæve vores priser.

For bager Marie-Louise Hvidberg også kendt som "Rise" er nødt til at hæve priserne på hendes brød og kager i sine tre bagerforretninger.

På Fyn og resten af landet er elpriserne lige nu på himmelflugt, og de tårnhøje elpriser forventes fortsat at stige frem mod slutningen af 2022.

 - Det gør ondt

Og disse voldsomme stigninger gør det heller ikke ligefrem billigere at være bager.

- Det gør ondt at skulle sætte priserne op, men vi bliver også nødt til at sige, at vi har et ansvar for vores arbejdsplads, og vi skal derfor have lønninger til dagen og vejen, siger Marie-Louise Hvidberg, der er indehaver af Rises Brød. 

På disken over wienerbrødet hos Rises Brød i Odense er skiltet stillet til skue. Det skal fortælle kunderne, hvorfor priserne på varerne er steget.
På disken over wienerbrødet hos Rises Brød i Odense er skiltet stillet til skue. Det skal fortælle kunderne, hvorfor priserne på varerne er steget.
Foto: Ebbe Lawaetz

I de tre butikker rundt i Odense har de derfor stillet et skilt frem for at give kunden en forklaring på prisstigningerne på spandauere og rugbrød. 

- Vi forklarer kunderne, hvad vi har gjort, og hvorfor vi har gjort det, fortæller Marie- Louise Hvidberg.

- Og det synes jeg faktisk, at kunderne har taget fornuftigt imod. 

Det er blandt andet markante prisstigninger fra forretningens leverandører på blandt andet råvarer, el og serviceydelser. 

Det gælder også heriblandt stigende omkostninger på transport og emballage. 

- Vi fortæller ligesom, hvad der er steget af udgifter, og at vi ikke selv har mulighed for at absorbere den enorme prisstigning, der er kommet, siger Marie-Louise Hvidberg.

Rugbrød sluger strøm

Eksempelvis skal et rugbrød bage i ovnen i over en time. Det betyder derfor, at sådan et bagerbrød "sluger" meget strøm, uddyber Marie Louise Hvidberg. 

- Kunderne er derfor nødt til at give et nap med at hjælpe os med at komme igennem det her.

Marie-Louise fortæller, at prisstigningerne blot er midlertidige. Hun har derfor i sinde at lade priserne på bagerbrød falde igen, når udsigterne til elpriserne gør det samme, siger hun og fortsætter: 

- Det skal jo også være ret og rimeligt.