Banner i bybilledet: Skal folk være små coronabetjente?

Corona-bannerne og skilte i det centrale Odense sender et budskab, der kan skabe splid, mener konservativ politiker.

"Hold afstand. Hold til højre" er en besked, der får de færreste til at løfte et øjenbryn. Men i Odense har den velkendte melding selskab af yderligere seks ord.

"Og bed andre gøre det samme", står der videre på både skilte og bannere i centrum af byen med Odense Kommune som afsender. 

Det er til gengæld noget, der er faldet Tommy Hummelmose, byrådsmedlem for Konservative, for brystet.

- For mig ville det svare til, at man skrev et skilt med, at ikke må ryge på legepladsen, og at man skal huske at irettesætte andre, der gør det. Det synes jeg ikke man som kommune skal være afsender på, siger han.

- Jeg synes, det er forkert, at der bliver hængt så massiv skiltning op om, at man skal agerer små politibetjente.

Politimandstilgang var ikke hensigten

Budskabet bliver spredt gennem større bannere og A3-skilte i pink, der hænger i det centrale Odense.

Ifølge kommunen er de første gang sat op i efteråret, hvor smitten var stigende.

Formålet var blot at gøre opmærksom på retningslinjerne for at beskytte borgerne og handelslivet, fortæller Henrik Littau, der er drift- og anlægschef i Odense Kommune.

- Det var ikke hensigten at anvende en politimandstilgang. Det har udelukkende været at få folk til at være opmærksomme og få smittespredningen i fokus, siger han.

Henrik Littau medgiver dog, at teksten kan sende et andet signal, og at samme besked ved en spritdispenser i supermarkedet ville have undret ham.

- Det var ikke det, der var intensionen. Situationen var, at der skulle kommunikeres på en måde, der blev bemærket, fordi smitten steg igen. Hvis jeg skal lave nye bannere og sætte dem op, så vil jeg overveje at lave dem på en ny måde, som passer til den nuværende situation, siger drift- og anlægschefen.

- Men jeg mener ikke, at det er så problematisk det, der står, at jeg vil pille dem ned og lave dem om.

IMG_7543
Foto: Tommy Hummelmose


Vil have skilte ned

Det problematiske ved kommunens budskab er, at det kan skabe splid, mener Tommy Hummelmose.

- Vi har alle sammen kæmpet og stået sammen de seneste 12 måneder mod corona, men jeg tror, at det skaber mere splid, hvis vi er efter hinanden eller irettesætter hinanden, siger han.

Derfor mener den konservative politiker, at A3-skiltene skal udskiftes nu, mens bannerne kan ændres, når de skal skiftes løbende. 

Han understreger, at han ikke ønsker at fjerne kommunikationen fra kommunen helt, men blot ændre den. 

- En høflig opfordring om at holde til højre er vi vant til. Men det andet bliver lidt for stikkeragtigt, og det er ikke noget, vi støtter, siger Tommy Hummelmose.