Beboere dybt bekymrede efter asbestskandale: - Der bor jo også folk her med små børn

En del af beboerne i boligforeningen FAB’s almene boliger i Højstrupparken i Odense er allerede flyttet tilbage i deres renoverede lejligheder, og de er dybt bekymrede ovenpå sagen om tvivlsom håndtering af asbest i forbindelse med en storstilet renovering af boligblokkene. FAB's byggechef peger på, at man lige nu overvejer at udføre ekstra kontrol for asbest.

Asbestskandalen i Højstrupparken i Odense udløser nu en dyb bekymring hos nogle af de beboere, der bor et stenkast fra byggepladsen og de lejligheder, hvor nedbryderen fra BR Miljøtech har fjernet potentiel farlig asbest på en måde, som hovedentreprenøren fra Enemærke & Petersen selv betegner som ”mangelfuld”.

Enemærke & Petersen valgte onsdag at trække en streg i sandet, da man i en pressemeddelelse meldte ud, at man havde valgt at afvikle samarbejdet med BR Miljøtech ”så hurtigt som det er ansvarligt”.

Men flere beboere i Højstrupparken står i dag tilbage med en række ubesvarede spørgsmål til både Enemærke & Petersen og boligforeningen FAB, som er bygherre på den enorme renovering til omkring 700 millioner kroner.

- Man bliver først og fremmest skræmt. Der bor jo også folk her med små børn, der kan have fået asbeststøv ned i lungerne, siger Vibeke Verner Lauridsen, der har boet i Højstrupparken i syv år.

Asbestsagen fra Odense

Samme utryghed føler Inge-Lise Holm Hansen, der har boet i Højstrupparken i 42 år og ligesom Vibeke Verner Lauridsen har været genhuset i et halvt år, mens deres lejligheder blev renoveret.

De frygter, at BR Miljøtech fra starten har håndteret asbesten forkert eller mangelfuldt for at bruge Enemærke & Petersens ord.

- Jeg er overbevist om, at der stadig er asbest i lejlighederne. Det er helt sikkert, siger Inge-Lise Holm Hansen, der blev forskrækket, da hun så den skjulte videooptagelse af håndteringen af asbesten, som Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn valgte at bringe tidligere på ugen:

- Jeg tænkte først: "Det er da løgn – du ser forkert". Det gjorde jeg så ikke. Og det er jo det, der gør os bange for, hvordan asbesten så er blevet håndteret, da vores lejligheder blev renoveret, og om det hele er fjernet.

Vidste intet om asbest

Ifølge Vibeke Verner Lauridsen og Inge-Lise Holm Hansen har de på intet tidspunkt fået noget at vide om, at der overhovedet var fundet asbest i forbindelse med renoveringen i Højstrupparken.

- Nej, vi har intet hørt fra entreprenøren eller fra FAB. Vi fik først noget at vide, efter at elektrikerformanden stod frem i medierne. Hvis det ikke var for ham, havde vi gået i lykkelig uvidenhed om, hvad der foregår, siger Inge-Lise Holm Hansen, der ikke har lagt mærke til arbejdere med særlige mundværn og beskyttelsesdragter på eller omkring byggepladsen:

- Enhver ved, hvor farlig asbest kan være, så når man ikke ser nogen med åndedrætsmasker eller noget som helst, så går man jo ud fra, at der ikke er noget farligt. Men der har vi så været for naive.

Efterlyser nye undersøgelser

Efter at Enemærke & Petersen har erkendt, at nedbryderfirmaet BR Miljøtech har udført en mangelfuld håndtering af asbesten, mener de to beboere, at entreprenøren og FAB har en forpligtelse til at få lavet nye, uvildige analyser for asbest af de lejligheder, som beboerne allerede er flyttet tilbage i.

- De er nødt til at få lavet nogle grundige undersøgelser og finde ud af, om asbesten er blevet håndteret på samme måde her, og om der stadig er noget asbest tilbage. Det bør de gøre, siger Vibeke Verner Lauridsen.

FAB overvejer nye stikprøver

Hos boligforeningen FAB har man igennem de seneste dage holdt adskillige møder om asbesthåndteringen i Højstrupparken.

FAB's byggechef Henrik Max Rasmussen forstår sådan set godt, hvis beboerne er bekymrede. Og han afviser ikke, at boligforeningen kommer til at lave nye prøver for asbest i nogle af de lejligheder, hvor beboerne allerede er flyttet ind igen.

Inge-Lise Holm Hansen og Vibeke Verner Lauridsen.
Inge-Lise Holm Hansen og Vibeke Verner Lauridsen.
Foto: Jonas Ancher Nyeng

- Med den massive omtale, der har været, kan vi godt se, at det giver en bekymring hos vores beboere. Den bekymring skal vi selvfølgelig tage alvorligt, så jeg tror da, at vi kommer til at skulle lave nogle supplerende stikprøver, som retter bagud, siger Henrik Max Rasmussen, der peger på, at beboerne en af de kommende dage vil modtage en orientering om sagen fra FAB:

- Vi holder rigtig mange møder om denne her sag lige nu. Men vi kommer også til at orientere vores beboere med nogle opslag derude. Så der kommer en orienteringsskrivelse ud omkring de her ting. Det er klart.

Han mener som udgangspunkt ikke, at der har været nogen grund til at orientere beboerne om asbesten tidligere i processen. Men det har dog ændret sig i forbindelse med Fyens Stiftstidendes og TV 2 Fyns afdækning af sagen.

- Der er jo ikke kontakt med beboere inde på byggepladsen, så i den sammenhæng er der ikke nogen risiko i forhold til vores beboere. Al det her asbesthåndteringen foregår jo også med undertryk, så man er sikker på, at det ikke spreder sig. Så vi har ikke tænkt, at der har været nogen risiko over for vores beboere. Men igen – set i lyset af denne her omtale, kunne det godt være, at vi skulle have gjort det (orienteret beboere, red.), hvis vi havde vidst, hvordan det her kom til at forløbe.

Oversigt

    Oversigt